Nakon prvog kišnog vala kojeg je uzrokovala ciklona sa središtem nad sjevernim Jadranom u noći na ponedjeljak, novo ciklonalno polje djelovat će na vrijeme ponajviše tijekom četvrtka. I premda će njegov centar biti nešto dalje, utjecaj na vrijeme u regiji bit će značajniji.

Pod utjecajem razlike tlakova između srednje Europe i crnomorske regije, preko naših krajeva će u četvrtak prelaziti znatna količina vlažnog zraka u jakoj jugozapadnoj visinskoj struji (vidi slike iznad; slijeva nadesno (boje): (1) tlak zraka na morskoj razini; (2) relativna topografija 1000/500 hPa; (3) ekivalentna potencijalna temperatura 850 hPa). Također osim intenzivnog strujanja vlažne zračne mase, i frontalni sustav će manje više stacionirati nad regijom, paralelno sa spomenutim visinskim strujanjem.

Pritjecanje tople i vlažne zračne mase uzrokovat će termodinamičku nestabilnost koja će biti najizraženija na srednjem i južnom Jadranu te u Hercegovini. Na slici je izdvojen jedan od termina izraženih vrijednosti WMAXSHEAR (produkt nestabilnosti i vertikalnog smicanja) a koji ukazuje na izraženu mogućnost nastanka konvektivnih procesa i s njima povezanih rizika, ponajprije obilne oborine te mjestimične pojave tuče.

WMAXSHEAR, četvrtak 18h

Valja primjetiti da model mjestimice simulira i do 300 litara kiše po četvornom metru. Najviše brojke se odnose na inače kišovite lokacije u ovakvim situacijama poput Orjena u Crnoj Gori, a ekstremna kiša se očekuje ponegdje i u Hercegovini.

Očekivana količina kiše nad BiH i okolicom tijekom četvrtka

Na velike količine kiše valja računati svuda na privjetrenim padinama Dinarida, od Velebita do krajnjeg juga Jadrana, a također i uz obalu u Dalmaciji, iako bi lokalni ekstremi trebali biti nešto rjeđi prema moru u odnosu na područje orogenetskog dizanja zraka (privjetrine planinskih lanaca). Priopćenje Državnog hidrometeorološkog zavoda Hrvatske o očekivanoj obilnoj oborini nalazi se na linku.

Kiše će u jadranskoj regiji biti i u petak i subotu, ali vjerojatno manje nego u četvrtak. Svjedno, kroz idućih nekoliko dana, u većem dijelu regije past će ukupno stotinjak ili više litara kiše po četvornom metru.