Zadnji mjesec klimatološkog ljeta još je povećao pozitivnu anomaliju temperature regije iz prva dva ljetna mjeseca te je ona u kolovozu iznosila +1,93°C u usporedbi s višegodišnjim prosjekom. Ovakvo odstupanje svrstava ovaj mjesec na 4. mjesto najtoplijih kolovoza od 1979. godine. Dugoročni trend temperature zraka nakon uklanjanja sezonalne varijacije raste te sa zadnjim mjesečnim izračunom iznosi +0,3931 °C/dekadi, što je porast u odnosu na prošli mjesec kad je iznosio +0,3927 °C/dekadi.

Aktualni dijagrami anomalije temperature za kolovoz te dugoročni trend, prikazani su na slikama:

Anomalije temperature u regiji u posljednja 24 mjeseca prikazane su na sljedećoj slici. Uočljiva su tri ljetna mjeseca koja značajno odstupaju temperaturom od prosjeka, iako ne tako mnogo kao prošlogodišnji ljetni mjeseci.

Oborinski, kolovoz je bio nešto izdašniji od prosjeka s anomalijom regije od +16 milimetara u odnosu na višegodišnji prosjek.

Anomalije mjesečnih oborina u zadnja 24 mjeseca prikazane su na sljedećoj slici. Primjetan je izostanak značajnih odstupanja u odnosu na prosjek tijekom tri ljetna mjeseca 2023.

Osim značajnog pozitivnog odstupanja temperature, većina praćenih meteoroloških elemenata zadržala se je relativno blizu prosječnih vrijednosti, tako da se ovogodišnji kolovoz ne izdvaja previše u klimatološkom smislu.

Standardni kutijasti dijagrami za kolovoz 2023. sa petnaest standardno praćenih meteoroloških parametara, prikazani su na sljedećoj slici:

Pozitivno odstupanje izvan interkvartilnog raspona imali su sljedeći parametri: temperatura zraka, temperatura rosišta, oborina, relativna topografija 1000/500 hPa te oboriva voda, dok je značajno negativno odstupanje imao tlak zraka.

Ostale publicirane klimatološke podatke iz projekta možete pronaći u našoj stalnoj rubrici za praćenje klime, ili u podacima CRD.