Zadnja oborina u regiji zabilježena je krajem veljače. Niti siječanj i veljača nisu obilovali oborinama. Oba mjeseca su bila ispodprosječna po ukupnoj količini oborine u regiji (prema našoj reanalizi, siječanj oko -50 a veljača oko -30 litara po četvornom metru u prosjeku, u odnosu na klimatološku normalu). Ožujak bi se mogao upisati kao rekordno suh, budući da u mnogim krajevima nije pala niti kap kiše. Ili ne – zavisi o njegova zadnja dva dana!

Siječanj i veljača su bili ispodprosječno kišoviti; ožujak nastavlja trend

Tijekom nadolazećeg tjedna, vrijeme u Europi sve izražanije će biti pod utjecajem ciklonalnog polja. Osim produbljivanja ciklone sa središtem vrlo blizu naših krajeva, krajem tjedna se očekuje i priljev hladne zračne mase sa sjevera kontinenta. Sve to će dovesti do bitno drugačijih meteoroloških prilika u odnosu na dosadašnji dio mjeseca.

Prve naznake promjene vremena osjetit će se u utorak kad će doći do porasta naoblake ali bez oborine. Zapuhat će umjeren jugozapadni vjetar i jugo. Ti predznaci nadolazeće ciklone sa zapada pojačat će se u srijedu, kad se očekuje i prva kiša, najprije na riječkom području već rano ujutro, a zatim tijekom jutra i na većem dijelu ostatka Jadrana. Poslijepodne će kiše biti i u većem dijelu kopnene regije, a na Jadranu i u gorskom području ona će biti sve obilnija. Jugo u jačanju na pojačano i jako.

Centar duboke ciklone nad Jadranom u noći s četvrtka na petak

Četvrtak donosi izravan utjecaj centra ciklone našoj regiji. Oblačno vrijeme s kišom, moguće i obilnijom osobito u gorju, te umjerenim i jakim jugom na Jadranu koje će do kraja dana vjerojatno prestati prolaskom centra ciklone. Petak i subota i dalje će biti promjenjivi uz čestu kišu. U subotu i nedjelju se očekuje pad temperature te je u gorju moguć snijeg ali treba računati i na općenito manju količinu oborine u odnosu na prethodeća dva do tri dana.