Nakon višednevnog zadržavanja vrlo tople suptropske zračne mase u području Sredozemlja, koja je u našim krajevima održavala visoke temperature zraka i uglavnom stabilno vrijeme, tokom ponedjeljka atmosferu u regiji će destabilizirati hladna fronta koja će se u sklopu visinske doline sa sjevera približiti Alpama. U Genovskom zaljevu i kasnije i području Jadrana, doći će do stvaranja višestrukih prizemnih ciklonalnih središta, a zatim će tijekom srijede ciklonalna cirkulacija početi povlačenje dalje na jugoistok regije, dok će sa sjeverozapada jačati greben anticiklone. Svježija zračna masa zamijenit će postojeću vrlo toplu tijekom utorka u većem dijelu regije, a najtoplije će se zadržati u Dalmaciji gdje će do osvježenja doći u srijedu.

Raspored zračnih masa i sustava u utorak poslijepodne

U opisanim uvjetima, u ponedjeljak tijekom druge polovice dana na sjeverrozapadu regije (Slovenija, sjeverozapadna Hrvatska i sjeverni Jadran) doći će do porasta naoblake, ponegdje uz kišu i grmljavinske pljuskove. Ponegdje će biti moguće nešto izraženije nevrijeme. Zone konvektivnih rizika prema eksperimentalnom indeksu CWI daju najveću mogućnost za grmljavinsko nevrijeme nad sjeveroistočnom Italijom, a u našoj regiji na Kvarneru i dijelu Istre te dijelu Slovenije. Prema istom produktu mogućnost grmljavinskog neverina moguća je i u Dalmaciji ali sa manjom vjerojatnošću nego sjeverozapadno od poteza Ancona-Zadar.

CWI zone za ponedjeljak, 16. kolovoza

Tijekom utorka posvuda se očekuje nestabilno vrijeme, uz mjestimičnu kišu i grmljavinske pljuskove koji će biti ograničeni većinom na Jadran i područja uz Jadran, dok će na kopnu oborine biti većinom mirnijeg tipa, osobito u Hrvatskoj i Sloveniji gdje će sa sjevera već doći znatno svježija i stabilna zračna masa. U BiH, Crnoj Gori i Srbiji i dalje su moguće grmljavinske aktivnosti tijekom utorka.

U ponedjeljak će na Jadranu zapuhati jugo, u unutrašnjosti jugozapadni vjetar, dok u utorak očekujemo okretanje na buru, na sjevernom Jadranu pojačanu i jaku, ponegdje uz olujne udare. Temperatura zraka će u utorak u kopnenom području Slovenije i Hrvatske te dijela BiH, Vojvodine i Srbije pasti i 15-tak Celzijevih stupnjeva u odnosu na vrijednosti od ponedjeljka. Na sjevernom Jadranu zahlađenje će biti manje, uglavnom 3 do 10°C u odnosu na ponedjeljak, a u Dalmaciji najmanje, uglavnom ispod 5°C niže nego dan ranije. Noć na srijedu bit će prilično ugodna, gotovo posvuda ispod 20°C, osim ponegdje uz obalu te na otocima, dok će u Dalmaciji još uvijek vladati tople noći s noćnom temperaturom osjetno višom od 20°C.

S obzirom na manjak oborine i sušu u većem dijelu regije, valja napomenuti da se ne čini kako će količina oborine s ovom promjenom vremena biti značajna. Nešto više kiše se očekuje u alpskom dijelu Slovenije, a drugdje u regiji većinom od ništa pa do 10-tak litara po četvornom metru. Mjestimice uz grmljavinski pljusak, moguće su lokalno veće količine od toga, ali to će biti ograničeno na malo prostorno područje. Generalno, sušno razdoblje će se nastaviti i dalje iako će ponegdje s ovom frontom biti malo ublaženo. Ponajveći učinak fronta će imati na pad temperature zraka, osobito u kopnenom dijelu regije.

U noći na srijedu u većem dijelu regije vrlo ugodne temperature