Ožujak u našoj regiji, nakon prilično tople veljače s anomalijom od +1,52°C u odnosu na prosjek, donio je hladnije vrijeme od klimatološke normale. Anomalija srednje mjesečne temperature u ožujku u našoj regiji, prema WRF reanalizi mjeseca iznosila je -0,95°C u usporedbi s prosjekom 1979.-2022. Dugoročni trend temperature regije u istom periodu iznosi +0,3896°C/dekadi, što je smanjenje u odnosu na prošli mjesec kad je trend cijelog vremenskog niza iznosio +0,3918°C/dekadi.

Anomalije temperature za ožujak te dugoročni trend, prikazani su na slikama:

Iz gornjeg dijagama je uočljivo da je crvena linija koja prikazuje sezonalnu dekompoziciju temperature gotovo dosegla nulu, što znači da je u zadnjih godinu dana bilo podjednako toplijih i hladnijih perioda u odnosu na prosjek. To je vidljivo i iz donje slike na kojoj se može primijetiti da je cijelo proljeće 2021. bilo osjetno hladnije od prosjeka, a također su hladniji od prosjeka bili i listopad, te u 2022. ožujak.

Oborinski, nalazimo se u duljem nizu ispodprosječnih količina. Niz je započeo u siječnju a nastavljen je u veljači i zatim u ožujku, kad je anomalija regije iznosila -34 litre po četvornom metru. Zahvaljujući posljednja dva dana mjeseca kad je pala osjetna količina kiše, ovogodišnji ožujak nije završio praktično bez oborine kao onaj 2012. (vidi sliku ispod).

Na sljedećoj slici su prikazane anomalije količine oborine u regiji tijekom posljednja 24 mjeseca. Uočljiv je niz od tri mjeseca s količinom oborine ispod dugoročnog klimatološkog prosjeka.

Standardni kutijasti dijagrami sa petnaest standardno praćenih meteoroloških parametara, za ožujak 2022. prikazani su na sljedećoj slici:

Uočljivo je iznimno veliko odstupanje od normale većina promatranih parametara. Sinoptički uzrok anomalijama leži u snažnom utjecaju anticiklonalnog polja koje je dominiralo nad Europom tijekom ožujka. Uslijed toga, ožujak 2022. bio je najvedriji ožujak od 1979., s najmanjom relativnom vlažnošću na 700hPa, kao i najnižim MLCAPE i oborivom vodom te drugim najnižim rosištem. S druge strane, tlak zraka bio je drugi najviši od 1979. godine. Prosječan tlak zraka u ožujku 2022. bio je čak 8,5 hektopaskala viši od normale. Zanimljivo je da je velika većina analiziranih parametara imala odstupanja vrijednosti koja se nalaze izvan interkvartilnog raspona.

Ostale publicirane klimatološke podatke možete pronaći u našoj rubrici za praćenje klime, ili u podacima CRD projekta.