Prvi dio današnjeg dana donio je pauzu od intenzivnih meteoroloških događanja koje je uzrokovala ciklona tijekom vikenda. Orkansko jugo, plima, poplavljene obale, brojne materijalne štete te lokalno obilna kiša uz poplave, epilog je jučerašnjeg dana na Jadranu i područjima uz Jadran. Prolaskom fronte preko regije i brzim slabljenjem ciklone u večernjim satima, vrijeme se je smirilo, a ponedjeljak je donio i dosta sunčanog vremena u prvom dijelu dana. Sve više naoblake tokom poslijepodneva i mjestimična kiša pa i grmljavina na Jadranu, najavili su da se formira nova ciklona koja će se zadržavati nad regijom praktično do kraja tjedna.

Sinoptička situacija i tlak zraka, DWD model, prognoza za utorak sredinom dana. Izvor: Wetterzentrale

Na gornjoj slici je prikazana očekivana sinoptička situacija u utorak sredinom dana. Sa slike je vidljivo da će se u području Genovskog zaljeva obnoviti ciklonalno polje sa pripadajućim frontalnim sustavom. Istovremeno u višoj atmosferi sa sjeverozapada Europe prema Sredozemlju pruža se izražena dolina s hladnom zračnom masom, koja će se zadržavati nad sličnim područjem sljedećih nekoliko dana i pritom podržavati nestabilnu atmosferu i regeneraciju prizemnog ciklonalnog polja (vidi sliku ispod – zelena boja koja se pruža od Sjevernog mora prema zapadnom Sredozemlju označava hladnu zračnu masu).

Relativna topografija 500-1000 hPa (boje) i tlak zraka reduciran na 0m (crne linije), za noć sa srijede na četvrtak. Izvor ECMWF opencharts.

U opisanim uvjetima, danas će do kraja dana biti sve više naoblake u regiji i za očekivati je sve češću pojavu kiše, a moguća je i grmljavina mjestimice, uglavnom na Jadranu. U gorju kratkotrajno može biti snijega. U noći će zapuhati jugo koje će brzo pojačati te će sutra na moru biti jako i olujno uz moguće orkanske udare, a na kopnu uglavnom umjereno. Temperatura se neće bitnije mijenjati u odnosu na današnji dan. Sutra ujutro kišno će biti na sjevernom Jadranu, u Gorskom kotaru, Sloveniji te osobito u Italiji u privjetrini Alpa. Navečer će se oborine proširiti na ostatak Jadrana gdje ponovo može biti većih količina mjestimice. U noći na srijedu kišovito će biti i u kopnenim krajevima Hrvatske te u BIH, osobito u Hercegovini, a također veće količine kiše past će i u Crnoj Gori. Snijeg je moguć samo u najvišem gorju. Jugo će u noći na srijedu oslabiti i prestati.

Ukupna količina oborine do sredine četvrtka. Model MeteoAdriatic ARW.

Srijeda i četvrtak donose nastavak promjenjivog vremena, uslijed zadržavanja ciklonalnog polja nad našim krajevima. Značajniji vjetar se ne očekuje; u srijedu na sjevernom Jadranu bit će nešto malo bure, a na južnom jugozapadni vjetar. Temperatura zraka i dalje bez veće promjene.

Petak, subota i nedjelja čini se da će biti i dalje nestabilni, uz dosta naoblake i čestu pojavu kiše; bez mnogo vjetra i bez značajnih varijacija u temperaturi zraka. Iza nedjelje je moguća stabilizacija vremena. Snijeg u nizinama i niske temperature za sad nisu na vidiku, iako do daljnjega ne treba računati ni na osobito toplo vrijeme s obzirom na dosta naoblake i čestu kišu. Nešto hladnije u četvrtak i petak uz spuštanje snježne granice do oko 500-1000 metara nadmorske visine ali će oborine tad biti količinski i prostorno značajno manje.

I nakon što je studeni bio izuzetno suh mjesec u odnosu na klimatološku normalu, prosinac se za sad kreće potpuno suprotnim smjerom…