Tijekom ljeta, postavljene su dvije automatske meteorološke postaje na zadarskom području i uvrštene u mrežu AMP pljusak.com. Postaje su instalirane i administrirane od strane MeteoAdriatica. Prva postavljena postaja je u Zadru, u kvartu Maraska Park i nalazi se nad krovom trokatnice, dok je druga postavljena postaja na otoku Rivanj u sjeverozapadnom dijelu zadarskog arhipelaga i nalazi se 30 metara udaljena od mora, u masliniku, daleko od bilo kakvih umjetnih građevina i urbanizacije što joj omogućuje vrlo dobru standardizaciju mjerenja.

Senzori AMP Rivanj (pogled prema sjeveroistoku). Stablo sjeverno od stupa sa senzorima je posječeno naknadno kako ne bi smetalo mjerenju vjetra.

Hardver obje postaje je Ventus W830. Senzorski sklop ima osjetnik za mjerenje temperature, vlažnosti, količine oborine, brzine i smjera vjetra te intenziteta sunčevog zračenja. Putem bežičnog prijenosa šalje podatke prema konzoli odakle ih ista prosljeđuje na odabrane servere na Internetu. Konzola zahtijeva wifi konekciju na ruter za spajanje na Internet. Senzori ove Ventus postaje se čine vrlo kvalitetnima i jedni su od rijetkih kojima ne smeta izravno osunčavanje senzorskog sklopa (usporedba postaje Maraska park s obližnjim DHMZ mjerenjima potvrđuje da nema utjecaja izravnog sunčevog zračenja na izmjerene temperature i vlažnost).

Instalacija senzorskog sklopa postaje Maraska park (Zadar) na antenski nosač. Visina senzora iznad krova je 3.5 metara.

Izmjerene podatke s obje postaje moguće je pratiti na partnerskom portalu pljusak.com. Ovi podaci bit će vrijedan doprinos izučavanju klime zadarskog područja, posebice stoga jer ponešto zaostaje po gustoći postaja za nekim drugim regijama u državi. Treba također napomenuti da su ovo i apsolutno prva javnosti dostupna meteorološka mjerenja na otoku Rivanj. U planu je daljnje širenje mreže automatskih postaja na zadarskom području.

Pokrivenost meteorološkim mjerenjima na zadarskom području. Zaokružene postaje su Maraska park (Zadar) i Rivanj. Screenshot: pljusak.com