Numerički modeli najavljuju da će blizina mlazne struje krajem dana uzrokovati ciklogenetske procese tijekom večeri u području sjevernog Jadrana. S obzirom na mlaznu struju, u području Jadrana tijekom noći očekuje se umjereno jako vertikalno smicanje do 20-tak m/s u sloju 0-6km, a tijekom večeri i MLCAPE vrijednosti više od 1000 J/kg. Uz dinamički lift uslijed ciklogeneze u sjevernom Jadranu očekujemo uspostavu pogodnih uvjeta za razvoj konvektivne naoblake, u prvom redu na sjevernom Jadranu i u Istri te Sloveniji tijekom večeri, a zatim u noći i dijelu srednjeg Jadrana, Gorskom kotaru i Lici te prema jutru i središnjoj Hrvatskoj i BiH.

S centrom oko Tršćanskog zaljeva, kasno večeras očekuje se formiranje plitkog ciklonalnog centra.

S obzirom da na Kvarneru model predviđa lokalno i više od 2000 J/kg MLCAPE, postoji povećana vjerojatnost nastanka tučonosnih oblaka, posebno stoga što je značajnije vertikalno smicanje ograničeno na južniji dio regije (u zasebnom tekstu smo pisali zbog čega je takva kombinacija povoljna za razvoj tuče). Osim toga mjestimice je moguća izraženija količina oborine, što će prekinuti dugotrajnu sušu, ali uslijed konvektivne naravi treba naglasiti da će oborina biti raspoređena prostorno vrlo nejednoliko, pa ponegdje može i potpuno izostati.

Simulirana radarska reflektivnost za večer otkriva mogućnost nastanka multićelijskih konvektivnih procesa na sjevernom Jadranu i u Istri. Model MeteoAdriatic ARW

U ponedjeljak će se vremenske prilike smirivati. Zapuhat će umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar, na sjevernom Jadranu umjerena do jaka bura, a kroz dan će biti brzo u slabljenju. Sljedeći dani donose stabilno i sve toplije vrijeme, koje će kulminirati oko četvrtka kad je ponovo moguća postupna destabilizacija atmosfere.