Umberto Modigliani iz ECMWF-a najavljuje da će ECMWF podaci uskoro postati dostupni javnosti u cijelosti, potpuno besplatno. Velik je to korak za ECMWF kojim bi se svojim načinom poslovanja pridružili drugim svjetskim meteorološkim centrima koji objavljuju podatke numeričkih modela bez ograničenja, kao što su američki NCEP ili njemački DWD. U izvornom tekstu se navodi da će dostupne biti meteorološke karte, no ne spominje se da li se promjena odnosi i na brojčane podatke, kao što su oni koji se normalno distribuiraju u grib formatu. S obzirom da je riječ o nemeteorološkom portalu na kojem smo pronašli ovaj tekst, vjerojatno su takvi tehnički detalji samo namjerno izostavljeni, pa je naša pretpostavka da će podaci biti dostupni u potpunosti a ne samo na grafičkim slikama kreiranima u ECMWF centru. Ipak, čak i same karte, bile bi dobar korak naprijed u odnosu na trenutačno stanje, gdje se javno publicira iznimno ograničen set podataka real-time prognoze.

Podaci u gribu bi bili mnogo vrijedniji od grafika, jer ne samo da bi ih mogli iscrtavati na meteoadriatic portalu u prilagođenom obliku za našu regiju, već što je daleko najvažnije, mogli bi pokretati WRF model na ECMWF podacima koji slove kao cjenjeniji od GFS i od ICON podataka kao početnih/bočnih uvjeta za regionalne modele.

U tekstu se nadalje naglašava i otvaranje pristupa cijelom ECMWF repozitoriju koji broji stotine petabajta podataka i uz to uključuje ogromnu arhivu prognoza u prošlosti. No s obzirom da su reanalize već otprije javno dostupne (ERA-Interim, ERA-5, …) taj dio nije toliko interesantan kao prognoza u realnom vremenu.