S izračunom 00 UTC, 12. prosinca 2022., MeteoAdriatic WRF-ARW model nadograđen je s verzije jezgre 4.3 na verziju 4.4.1. Bitnih izmjena u konfiguraciji modela nema, te su zadržane sve fizikalne parametrizacije kao i ostali aspekti modela iz prethodne verzije. Također nema ni izmjena u procesiranju podataka pa su produkti modela ostali identični. I u novi model su uvrštene sva standardna MeteoAdriatic unaprijeđenja službenog koda koja osiguravaju dodatne mogućnosti prilagodbe pojedinih aspekata simulacije kao i računalne optimizacije u cilju veće efikasnosti korištenja resursa.

Moguća značajnija novost krije se u korištenom NOAH-MP modelu koji predstavlja fizikalne procese na tlu. Ovaj iznimno kompleksan dio WRF sustava ima značajnih problema s procjenom temperature iznad tla prekrivenog snijegom, posebno u situacijama kad je ona primarno forsirana zračenjem (npr. anticiklonalne, vedre noći bez vjetra). U takvim situacijama NOAH-MP značajno podcjenjuje prizemnu temperaturu, pri čemu odstupanja često idu i na neprihvatljivo visoke razine. U WRF iteraciji 4.4.1, NOAH-MP sadrži nova prilagođenja fizikalnih procesa povezanih sa snijegom na tlu i prvi testovi pokazuju da bi odstupanja temperature mogla biti ublažena.

Slike prikazuju usporedbu prvog izračuna 4.4.1 modela (init 00 UTC, 12.12.) i njemu prethodećeg verzije 4.3 (init 12 UTC, 11.12.) Na svim zasniježenim područjima u izabranom identičnom noćnom terminu uočljiva je pozitivna razlika u predviđenoj temperaturi zraka na 2 metra visine, koja je zasigurno bliža realističnim vrijednostima. Istovremeno, temperature zraka nad područjima koja nemaju snježni pokrivač nisu se bitnije promijenile između dva susjedna izračuna, što povećava pouzdanje kako je pozitivna promjena nad zasniježenim područjima posljedica bolje modeliranih fizikalnih procesa u NOAH-MP parametrizacijama. Na lijevoj strani je prikazan prethodni izračun (v 4.3) a na desnoj je novi izračun (v 4.4.1). Koristite klizač za izmjenu slike (ako klizač ne radi na mobilnim uređaju, predlažemo čitanje na računalu).

v 4.3
v 4.4.1

Predviđen snijeg na tlu za isti termin prikazan ja na sljedećoj slici:

Tijekom narednog razdoblja moguća su još sitna podešavanja vezana uz novosti u verziji 4.4.1. no značajne promjene modela nisu planirane. Nadajmo se da će nova verzija NOAH-MP LSM parametrizacija umanjiti odstupanja temperature u snježnim uvjetima kakva smo imali proteklih godina u ARW modelu.