Nakon dugog sušnog razdoblja koje traje od kraja kolovoza pri čemu u rujnu još gotovo i nije bilo generalnije oborine, u ovom trenutku definitivnu promjenu vremena nagoviještaju praktično svi srednjeročni modeli atmosfere i smještaju ju uglavnom između utorka i nedjelje idućeg tjedna.

Kako se čini u ovom trenutku, sam početak tjedna još donosi stabilno vrijeme ali u utorak uz okretanje vjetra na jugo i porast naoblake. Tijekom utorka već se očekuje mjestimična kiša, ponajprije na Jadranu, a onda dalje kroz tjedan i drugdje. Prognoze ukupne količine oborine tijekom idućeg tjedna kreću se i preko 100 litara po četvornom metru, uglavnom u područjima blizu Jadrana i osobito na privjetrenim padinama Dinarida gdje može pasti i više od 200 litara kiše po četvornom metru tijekom nekoliko dana (primjerice primorske padine Učke, Gorskog kotara itd). Mnogo manje oborine očekuje se u kontinentalnim krajevima. I premda su mnogi detalji u ovom trenutku nepoznati, promjena vremena s kišom je sad već vrlo izvjesna, a pouzdanosti očekivanja kiše ponešto doprinosi i klimatologija, budući da se postupno približavamo listopadu.

Atlantik bi tijekom idućeg tjedna trebao obilovati ciklonalnom aktivnošću, što bi prema našim krajevima dovodilo toplu ali i vrlo vlažnu zračnu masu s jugozapada. Stoga očekujemo iznadprosječno visoke temperature zraka, osobito minimalne noćne vrijednosti, dok će najviše dnevne biti dosta ograničene naoblakom i povremenom kišom.

S nešto manjom vjerojatnošću ostvarivanja valja najaviti i dolazak hladne fronte do kraja idućeg tjedna, pa se nakon niza dana s jugom i relativno visokim temperaturama, očekuje zahlađenje na one primjerenije kraju rujna.

Na slici: Očekivani ciklonalni sustavi nad Atlantikom (petak, model: DWD ICON, grafika: meteociel.fr).