Početak treće dekade studenog obilježila je snažna Tirenska ciklona u sprezi s anticiklonalnim poljem nad alpskim područjem. To je bila kombinacija s kojom je zapuhao umjeren do jak vjetar sjevernih smjerova a na Jadranu jaka i olujna bura, ponegdje s orkanskim udarima. Temperatura zraka je osjetno pala, te su se minimalne noćne vrijednosti u regiji jutros spustile do oko -6°C u nizinama unutrašnjosti, -10°C na vrhovima planina te 1 do 8 °C na Jadranu.

Raspored tlaka i fronti, noć s 20. na 21. studenog. Izvor: DWD/Wetterzentrale

Petak je donio dosta naoblake uz nešto kiše, a u višim dijelovima gorja i malo snijega. U subotu su oborine prestale te se većinom razvedrilo, a zatim je tokom današnjeg dana uz sunčano vrijeme i priljev sve toplije zračne mase, do trenutka pisanja teksta već osjetnije zatoplilo, te je na Jadranu ponegdje temperatura već prešla 15°C, a u unutrašnjosti uglavnom svuda iznad 5°C.

Minimalne jutarnje temperature 22. studenog, izvor: pljusak.com

Glavno meteorološko obilježje ove ciklone bila je bura, te su diljem Jadrana na tradicionalno vjetrovitim lokacijama mjerene brzine udara vjetra od preko 40 metara u sekundi.

Priljev tople zračne mase sa zapada tijekom nedjelje. Izvor: MeteoAdriatic ARW model

U nedjelju je sa zapada brzo pristigla topla zračna masa, te su zimska obilježja vremena time većim dijelom iza nas. To se ne odnosi na nizine kontinenta, gdje će se tokom noćnih sati stvoriti izražena temperaturna inverzija, pa će noć i jutro ponovo biti ledeni, u mnogim krajevima s maglom ili niskom naoblakom, osobito u Slavoniji. Drugdje će nastupiti daljnje zatopljenje u odnosu na prethodna dva dana uz promjenjivo oblačno vrijeme i slab vjetar.

U utorak ujutro će sjevernije od naših krajeva proći slabo izražena fronta koja neće imati značajan utjecaj na vrijeme; nešto više naoblake krajem ponedjeljka i u prvom dijelu utorka i tek ponegdje slabu kišu a na Jadranu umjerenu do pojačanu buru.

U srijedu ujutro jutro će na kontinentu u nizinama ponovo vjerojatno biti maglovito, a zatim pretežno sunčano, kao i na Jadranu i u gorskim krajevima tijekom cijele srijede. Maksimalne temperature u srijedu ugodne; na kopnu do 10-tak a na Jadranu do oko, ponegdje i preko 15°C. Slično, ne osobito meteorološki zanimljivo vrijeme nastavit će se i u četvtak te u petak.

Vikend donosi vjerojatno utjecaj nove ciklone, osobito u nedjelju, no detalji za sad nisu previše poznati, pa ćemo o tome pisati u sljedećoj analizi.