Prva naoblaka nad regijom tijekom noći i jutarnjih sati najavila je promjenu vremena nakon suverene vladavine rujanske anticiklone i posljedične suše praktično od početka mjeseca. Spasonosna naoblaka i kiša za poljoprivredu i seoske spremnike vode obećava ali također i prijeti ponegdje s pretjeranim količinama. Naime, kako smo već pisali, prognostički modeli najavljivali su danima značajnu promjenu režima cirkulacije atmosfere nad regijom tijekom ovog tjedna. Novi materijali to nisu bitno promijenili, a treba dodati da mnogi modeli atmosfere u zadnjim izračunima prognoziraju i intenzivniju ciklonalnu aktivnost nego se činilo pred par dana.

Kako smo naveli u uvodu, prve naznake promjene vremena su već tu, no glavnina promjene u prvom valu će doći sutra (utorak) i preksutra (srijeda). Na Jadranu se stoga od sutra očekuje pretežno oblačno vrijeme a kiše će biti većinom u jutarnjim satima, dok će se oborine premještati prema kopnenim krajevima u poslijepodnevnim terminima (slično vrijedi za oba dana). Više oborine se generalno očekuje na Jadranu i osobito primorskim padinama planinskih lanaca, dok će manje kiše biti nad kontinentom, daleko najmanje u Slavoniji. Vjetar će još uvijek biti općenito slab do umjeren. Uz nestabilnu atmosferu lokalno će biti grmljavinske aktivnosti.

Kratak predah od naoblake i kiše donos četvrtak pa će ponovo biti duljeg sunčanog vremena. Međutim, prema petku slijedi drugi i intenzivniji dio promjene vremena (na prognostičkoj karti WRF modela iznad, desno – duboka atlanska ciklona i sekundarna ciklogeneza nad sjevernom Italijom). Raspored atmosferkih sustava uvjetovat će pritjecanje sve vlažnije zračne mase s jugozapada a u petak će uz to i pojačati jugo na umjereno do jako, na Jadranu s olujnim udarima (slika ispod). Pod izravnim utjecajem ciklone, ponovo se očekuje intenziviranje naoblake i kiša, koja će potrajati s prekidima kroz subotu a možda i nedjelju te će ovaj put osim na Jadranu vjerojatno biti obilnija i u kontnentalnim krajevima regije. Opet treba računati i na mogućnost mjestimičnih grmljavinskih nepogoda kao kombinaciju uvjeta nestabilne atmosfere u toplom sektoru ciklone i napredujuće hladne fronte sa sjeverozapada.

Uslijed pritjecanja tople zračne mase s jugozapada do vikenda će jutarnje temperature biti iznadprosječne, ali maksimalne dnevne zbog mnogo naoblake i povremene kiše se neće penjati na ekstremno visoke vrijednosti kao prošlog tjedna.

S izravnim utjecajem regionalne ciklone nad Jadranom za vikend te odmicanja atlanske ciklone na istok, očekujemo promjenu režima strujanja i pritjecanje osjetno hladnijeg zraka za sjeverozapada, što bi dovelo do daljnjeg pada temperature zraka, u ovom slučaju i minimalnih noćnih vrijednosti. Detalji će zavisiti o točnom položaju sinoptičkih sustava nad našim krajevima, što u ovom trenutku još nije skroz izvjesno. Uz pad temperature u alpskom području će biti i snijega.

Ukupna količina kiše u sljedećih 7 dana prema prosjeku većine dostupnih srednjeročnih modela izgleda otprilike ovako: obala 50-150 mm (lokalno do 300, npr. južne padine Učke i Gorskog kotara, južna Crna Gora); planinsko područje generalno 100-300 mm zavisno o reljefu; sjeverozapadna Hrvatska, Slovenija, sjeverna BiH 30 do 100 mm; Slavonija 15-40 mm, Vojvodina 20-50 mm, Srbija, Kosovo, Makedonija 0-50 mm.

Ostanite informirani sa najažurnijim prognostičkim materijalima za regiju i Hrvatsku te pratite aktualne meteorološke podatke na našoj specijaliziranoj web aplikaciji te na bratskom portalu pljusak.com.