Nakon dugotrajne anticiklone koja je na vrijeme u regiji djelovala od zadnjih dana listopada pa sve do početka druge dekade studenog, prve naznake uobičajenijeg jesenjeg vremena započele su početkom druge dekade kad je sjeverno od našeg područja prošla oslabljena dolina i uzrokovala manju promjenu vremena. Tijekom više od 10 anticiklonalnih dana, na Jadranu i u gorskim krajevima je prevladavalo sunčano vrijeme, toplije od prosjeka s dnevnim maksimumima i preko 20°C, a u nizinama unutrašnjosti maglovito i tmurno te znatno hladnije. Na slici je primjer mjerenja s MeteoAdriatic AMP Rivanj kod Zadra, prema podacima u bazi pljusak.com, a na grafu je prikazano kretanje temperature i tlaka zraka za zadnjih 30 dana:

S dolinom početkom druge dekade došlo je do manje promjene vremena, na Jadranu se pojavila značajnija naoblaka te je mjestimice palo nešto kiše, kao i u unutrašnjosti ponegdje. Značajnija promjena karaktera vremena uslijedit će idućih dana.

Na gornjim slikama prva prikazuje novu dolinu sa sjeverozapada uočljivu kao smanjenje vrijednosti relativne topografije sloja 1000/500 hPa sa sjevera, ispred koje se očekuje nešto kišne naoblake, ponajviše u ponedjeljak. Tijekom noći na utorak u južnom Jadranu valja računati na umjereno izražene ciklogenetičke procese, te stvaranje prizemnog središta niskog tlaka što će donijeti većem dijelu Jadrana umjerenu do jaku buru, ponegdje uz olujne udare; u podvelebitskom području vjerojatno i orkanske, (slika ispod). Druga slika iznad prikazuje novu dolinu s osjetno hladnjim zrakom u napredovanju sjevernim baltičkom regijom prema istoku tijekom četvrtka, a koja neće izravno utjecati na vrijeme u nas ali će otvoriti put atlantskim frontalnim sustavima prema europskom kopnu, kako primjerice vidimo na zadnjoj slici iznad koja prikazuje mlaznu struju preko zapadne Europe u meridionalnom smjeru u petak.

Orkanski udari bure očekuju se u utorak ujutro u podvelebitskom području; model MeteoAdriatic ARW

I premda do idućeg vikenda ima još dosta vremena, te numerički modeli nisu previše složni u ovom trenutku u opisivanju sinoptičke situacije, postoji mogućnost stvarnja nove ciklone nad južnim Jadranom ili u blizini, moguće i još veće dubine od prve početkom tjedna (prema ECMWF 12Z run od 14.11., slika dolje).

Tlak na morskoj razini i RT 1000/500, subota 21.11.2020., sredina dana, ECMWF, https://apps.ecmwf.int/webapps/opencharts

Sve ove opisane sinoptičke karakteristike obećavaju sljedećih tjedan dana a moguće i dulje vrlo promjenjivo vrijeme, dosta vjetrovitije nego dosad, uz čestu pojavu kišne naoblake a prema kraju tjedna ako se ostvare predviđanja poput priloženog ECMWF modela moguća je i konkretna prva zimska epizoda za idući vikend pri čemu bi u gorju pao snijeg, a nije isključen ni u nižim predjelima unutrašnjosti. Ipak takav razvoj situacije za sad je vrlo špekulativne naravi budući da je rasip solucija različitih numeričkih modela za sad dosta velik.

Zasad se treba više koncentrirati na “prvi val” (sve sličnosti s epidemijom su slučajne 😛 ) koji stiže u ponedjeljak pri čemu naš model očekuje uglavnom svuda više od 10 litara kiše po četvornom metru, a ponegdje i više od 50 (slika ispod), te već spomenutu jaku do olujnu buru na prijelazu s ponedjeljka na utorak i u prvom dijelu utorka.

Ukupna količina oborine do utorka sredinom dana prema našem modelu

Događanja koja uslijede od sredine tjedna i prema vikendu ostavit ćemo za analizu u sljedećem osvrtu na meteorološke aktualnosti kojeg planiramo objaviti za dva do tri dana.