Američko sveučilište The University of Alabama in Huntsville, The National Space Science & Technology Center, objavilo je mjesečno izvješće o globalnoj anomaliji temperature donje troposfere za siječanj 2022, koja iznosi +0,03°C u odnosu na referentni interval 1991.-2020., što je pad u odnosu na prošli mjesec kad je anomalija iznosila +0,21°C. Linearni trend cijelog niza podataka iznosi +0,133°C/dekadi što je identična vrijednost u odnosu na trend izračunat prošlog mjeseca.

Izvor: https://www.nsstc.uah.edu/data/msu/v6.0/tlt/uahncdc_lt_6.0.txt

Raspodjela odstupanja temperature od prosjeka na planeti u siječnju, prikazana je na sljedećoj slici.

Izvor: https://www.nsstc.uah.edu/climate/

Prema raspodjeli anomalija, naša regija je imala blago povišenu temperaturu u odnosu na normalu referentnog perioda 1991.-2020. Naša reanaliza WRF modelom dala je prosječno odstupanje u regiji u iznosu od -0,02°C u odnosu na srednju vrijednost od 1979. do 2020. godine.

U Europi, tijekom siječnja 2021. najveće pozitivno odstupanje temperature je zabilježeno nad Britanskim otočjem, a globalno na krajnjem istoku Rusije. Najveće negativno odstupanje je bilo na istoku Europe iako vrlo blago, a globalno nad istokom Kanade i zapadom Antarktike.

Prema prognozi ENSO oscilacije, prijeđen je vruhunac djelovanja La Nina faze te je započelo postupno zagrijavanje istočnopacifičke regije. Prelazak u El Nino fazu se očekuje na ljeto 2022.

El Nino prognoza, ECMWF: