Nakon blagog perioda koji je započeo u travnju, srpanj je u regiji bio dosta topliji od klimatske normale. Anomalija temperature mjeseca iznosila je +1,5 °C u odnosu na prosjek, što ovogodišnji srpanj svrstava na 6. mjesto najtoplijih od 1979. godine. Dugoročni trend temperature zraka nakon uklanjanja sezonalne varijacije raste te sa zadnjim mjesečnim izračunom iznosi +0,3927 °C/dekadi, što je porast u odnosu na prošli mjesec kad je iznosio +0,3922 °C/dekadi.

Aktualni dijagrami anomalije temperature za srpanj te dugoročni trend, prikazani su na slikama:

Anomalije temperature u regiji u posljednja 24 mjeseca prikazane su na sljedećoj slici.

Srpanj je nakon tri kišovitija mjeseca od normale bio nešto sušniji, s prosječno 13 mm deficita u odnosu na prosjek:

Anomalije mjesečnih oborina u zadnja 24 mjeseca prikazane su na sljedećoj slici:

U srpnju, uslijed vrlo toplog Jadrana i Sredozemnog mora, u regiji se zadržavala značajna količina vlage, pa je srednja temperatura rosišta dosegla 2. najvišu anomaliju od 1979, s odstupanjem +1,84 °C u odnosu na prosjek.

Uz izuzetak 2 mjeseca s malom negativnom anomalijom, temperatura rosišta u regiji je vrlo visoka još od prošlog ljeta:

Temperatura rosišta je parametar koji je u regiji naglo porastao od 2012. godine:

Standardni kutijasti dijagrami za srpanj 2023. sa petnaest standardno praćenih meteoroloških parametara, prikazani su na sljedećoj slici:

Znatno pozitivno odstupanje je zabilježeno za temperaturu zraka i temperaturu rosišta, visinu plone 500 hPa, relativnu topografiju 1000/500 hPa, CAPE, oborivu vodu, mlaznu struju i vertikalno smicanje, dok su značajno negativno odstupanje imala vjetrovitost regije te relativna vlažnost na 700 hPa i naoblaka.

Ostale publicirane klimatološke podatke iz projekta možete pronaći u našoj stalnoj rubrici za praćenje klime, ili u podacima CRD.