4. dan od početka djelovanja ciklonalne aktivnosti u nas donosi nam kratak predah od nevremena i kiše, koje je jučer ponovo bilo u izobilju na Jadranu. Gotovo identičan raspored kiše po regijama kao i prekjučer, no količine su općenito bile nešto manje pa se nisu ponovile ekstremno velike vrijednosti poput prekjučerašnjih 150 mm oborine u Salima na Dugom otoku.

Hladna fronta povazana s dubokom ciklonom s centrom nad Baltikom “zagazila” je nad europsko kopno i tokom dana će se premjestiti do alpskog područja. Bit će to “signal” atmosferi da započne ciklogenezu u zavjetrini Alpa. Numerički modeli sugeriraju stvaranje prizemnog centra ciklone nad Tršćanskim zaljevom i zatim njegovo odmicanje prema istoku Balkanskog poluotoka, što odgovara nešto manje učestaloj, Vc stazi po Van Bebberu. U takvim slučajevima glavno obilježje meteoroloških nevolja obično je jak i olujni zapadni vjetar na Jadranu (pulenat) nakon što centar ciklone prijeđe u unutrašnjost iz krajnjeg sjevera Jadrana. Na sljedećem nizu slika prikazana je simulirana evolucija ciklonalnog središta u vremenskim koracima po 12 sati, počevši od danas sredinom dana.

Ažurirano 24. rujna 22:00:

DHMZ je izdao posebno priopćenje u kojem opširno najavljuje nadolazeću ciklonu, ali navodi da je riječ o Vab Bebber stazi Vb (umjesto Vc kako stoji u našem tekstu). Nakon pažljivije analize modelirane staze ciklone po zadnjim numeričkim izračunima, ispravljamo svoje navode te se priklanjamo DHMZ verziji budući da očekivana putanja ciklone više nalikuje na Vb, iako će početak njezine staze kroz Hrvatsku, do dolaska centra negdje na tromeđu Srbije, Mađarske i Rumunjske, odgovarati Vc stazi, a zatim će u retrogradnom skretanju prema sjeverozapadu se ciklona vratiti natrag prema Vb stazi. Više detalja o sinoptici u situacijama s Vb i Vc stazama ciklona na linku.

U opisanim uvjetima, danas će prevladavati pretežno sunčano vrijeme, povremeno uz nešto naoblake ali gotovo svuda u regiji bez oborina. Poslijepodne će na Jadranu zapuhati umjereno do pojačano, u noći i jako jugo i južni vjetar, mjestimice do jutra uz olujne udare. Uz jačanje juga rasti će i naoblaka te se prva nova kiša očekuje na Jadranu u drugoj polovici noći, a zatim će biti sve češća i obilnija u zoru i ujutro, kad će se zona oborine širiti i prema kopnenim krajevima regije.

Jadran će sutra obilovati olujnim udarima zapadnog vjetra. Na slici je primjer za 21h po lokalnom vremenu, kad će fronta doseći južni Jadran; prije toga prijeći će preko sjevernog i srednjeg dijela. Model: MeteoAdriatic WRF-ARW

Tijekom sutrašnjeg dana ponovo treba računati na ukupno značajnu količinu oborine, a uz kišu će biti i grmljavinskih pljuskova. Tijekom večeri sutra, frontalni sustav povezan sa ciklonom koja će odmicati polako prema istoku prijeći će preko Jadrana uz okretanje vjetra na zapadne smjerove i to će biti trenutak kad se očekuje kulminacija meteoroloških događanja tijekom ove višednevne epizode. Jak i olujan zapadni vjetar (pulenat) na moru i uz obalu bit će uz mjestimice obilnu kišu, glavno obilježje sutrašnjeg dana. Uz ciklonalno vrijeme i plimu te neugodan smjer vjetra i velikih valova, očekuje se plavljenje mnogih niskih obala i uvala po Jadranu, te se vlasnici brodica svakako upućuju na izniman oprez i poduzimanje svih mjera za zaštitu istih od stradavanja na vezu.

Iza fronte pritjecat će osjetno hladniji zrak. Temperatura zraka će sutra navečer naglo padati, pa će nakon maksimalnih 25°C, mjestimice i više sredinom dana, pasti svuda na Jadranu ispod 20°C, a na sjevernom dijelu uz obalu tokom noći do tek koji Celzijev stupanj iznad 10. U kontinentalnom dijelu regije tijekom noći zahladit će na 5-10°C; u gorju i niže.

Ovakvo zahlađenje može u najviše planinske vrhove regije donijeti i malo snijega, uglavnom u subotu ujutro ako se zadrži dovoljno naoblake za mjestimične oborine. Najava snijega odnosi se ponajprije na najviše vrhove Gorskog kotara i Velebita, te DInare, a također i slovenske Alpe (gdje se očekuje i značajniji snježni pokrivač) te najviše planine Bosne i Crne Gore.

Očekivana sinoptička situacija u noći s petka na subotu (DWD); prelazak hladne fronte preko Jadrana tijekom druge polovice petka donijet intenzivne meteorološke prilike s olujnim zapadnim vjetrom i lokalnim grmljavinskim nepogodama.

U subotu očekujemo svježe vrijeme, promjenjivo oblačno, mjestimice i dalje uz kratkotrajnu kišu, ali bit će i sunčanih razdoblja. Vidljivost će uslijed pritjecanja hladne i suhe zračne mase biti fantastična. Zadržavanje ciklonalnog vrtloga s hladnim zrakom nastavit će se i tijekom nedjelje pa i dalje očekujemo prohladno vrijeme uz čist zrak, povremeno uz povećanu naoblaku i moguću kratkotrajnu kišu. Vjetar će u subotu oslabiti te će kroz vikend biti slab do umjeren, promjenjivog smjera. Osobito svježa bit će noć sa subote na nedjelju kad se u Lici i Gorskom kotaru može pojaviti i prvi jesenski mraz s temperaturom blizu nule; drugdje na kopnu najniže vrijednosti većinom oko 5°C. Uz obalu će minimalne temperature pasti na oko 10°C, ponegdje i niže, a na otocima 10-15°C. Konačan kraj ove ciklonalne epizode očekujemo početkom idućeg tjedna.

Za kraj odabir fotografije jučerašnjeg dana, ovaj put je to Krešimir Bilušić iz Šibenika koji je uhvatio grmljavinski oblak i meteor u istom kadru:

A osim munja, neki su možda vidjeli i meteor koji je oko 19:45 izgorio u atmosferi, odmah pored grmljaviskog oblaka u pravcu Splita.Foto: Krešimir Bilušić

Gepostet von Šibenik Meteo am Mittwoch, 23. September 2020