Oblačni periodi s kišom su iza nas. Prvu polovicu listopada pratila je “ciklona za ciklonom” pa su ta dva tjedna donijela vrlo veliku količinu kiše regiji, a osobito sjevernom Jadranu. Tako je u Krku, prema podacima s automatske meteorološke postaje palo okruglih 500 litara kiše po četvornom metru (podatak očitan s pljusak.com).

Ekstremno kišna prva polovica listopada na sjevernom Jadranu, pljusak.com

Danas nas je hladna zračna masa koja je ostala iza ciklonalnih sustava prošlog tjedna, počela polako napuštati a sa jugozapada će idućih dana pristizati postupno sve topliji zrak, potaknut anticiklonalnim poljem nad Sredozemljem. U takvim uvjetima očekujemo nastavak pretežno sunčanog i stabilnog jesenjeg vremena i postupno sve više temperature zraka. Ujutro u kotlinama unutrašnjosti može biti slabog mraza, osobito sutra ujutro.

Sa zatopljenjem prema sredini tjedna, naš model prognozira porast temperature do oko 25°C u najtoplijem dijelu dana u četvrtak, uglavnom u Slavoniji, drugdje ipak nešto niže ali svuda preko 20°C osim u gorskim krajevima.

Vjetar će biti uglavnom slab, u srijedu se očekuje nešto umjerenog jugozapadnjaka. Uslijed stabilne anticiklone i toplog zraka koji će strujati u višim slojevima, te slabog vjetra u prizemnom sloju, nad kopnom ćemo imati vjerojatno maglovita jutra.

Prema vikendu će se približiti hladna fronta pa možemo računati na postupno više naoblake, a u subotu ponegdje i nešto kiše, no za sad se čini da količine ne bi trebale biti velike niti bi ta promjena vremena trebala biti dugotrajna.

U nedjelju će opet ponešto zahladiti nakon prolaska frontalnog poremećaja ali već od ponedjeljka vjerojatno stiže ponovo koji topliji dan. No, otom-potom!