Nakon proljeća koje je u našoj regiji bilo osjetno hladnije od (aktualnog) klimatološkog prosjeka, ni prva polovica lipnja nije ponudila ekstremne vrućine kakve su bile učestale zadnjih godina na ljeto. Međutim uskoro tako blagom vremenu dolazi kraj. Prema vikendu s juga će prema srednjem Sredozemlju i Jadranu pritjecati sve toplija zračna masa a time će i temperature zraka iz dana u dan rasti.

Sinoptički uzrok dovlačenju vrlo tople zračne mase porijeklom sa sjevera Afrike bit će u ciklonalnim sustavima na zapadu Europe koji će uspostaviti južno strujanje preko većeg dijela Sredozemlja.

Relativna topografija 1000/500hPa, drugi dio nedjelje. Model MeteoAdriatic ARW, regija.

U takvim uvjetima temperatura na plohi 850hPa će doseći iznad 20°C nad Jadranom, što će sredinom subote i nedjelje te ponedjeljka podignuti maksimalne temperature zraka na više od 30°C, a ponegdje i 35 ili čak i koji stupanj više.

Temperatura zraka na 850hPa, drugi dio nedjelje, model MeteoAdriatic ARW, regija

Osvježenje vjerojatno stiže krajem ponedjeljka i u noći na utorak s hladnom frontom sa zapada. Uz očekivano nestabilnu atmosferu i napredujuću hladnu frontu moguće je već sad najaviti lokalno izražene grmljavinske procese. S obzirom da je do tad ostalo još dosta vremena detalji promjene nisu poznati, ali prvi ovoljetni značajan porast temperatura iznad 30°C je više nego izvjestan.

Temperatura zraka na 2m, nedjelja poslijepodne, model MeteoAdriatic ARW, regija, HR zoom izrez