Nakon šest uzastopnih mjeseci toplijih od prosjeka, u travnju je srednja mjesečna temperatura bila niža od klimatološke normale i to za 1°C. Zanimljivo je da je to već treći travanj uzastopce (2021., 2022. i 2023.) osjetno hladniji od prosjeka. Uslijed pretežno pozitivne anomalije tijekom zadnjih godinu dana, i dugoročni trend temperature zraka nakon uklanjanja sezonalne varijacije raste te sa zadnjim mjesečnim izračunom iznosi +0,39 °C/dekadi, što je porast u odnosu na prošli mjesec kad je iznosio +0,3884 °C/dekadi.

Aktualni dijagrami anomalije temperature za travanj te dugoročni trend, prikazani su na slikama:

Anomalije temperature u regiji u posljednja 24 mjeseca prikazane su na sljedećoj slici.

Travanj je u regiji bio za oko 14 mm kišovitiji od normale što je vidljivo iz sljedeće slike.

Anomalije mjesečnih oborina u zadnja 24 mjeseca prikazane su na sljedećoj slici, te se može reći da 2023. godina u oborinskom smislu dosad protječe bez značajnih odstupanja.

Ovogodišnji travanj bio je mnogo oblačniji od normale, što pokazuje sljedeća slika.

Može se primijetiti da je kao posljedica zadržavanja dosta hladnog zraka u našim krajevima, srednja visina plohe 500 hPa bila mnogo niža nego je to uobičajeno, posebno imajući u vidu značajan trend porasta njezine visine s recentnim promjenama klime u regiji:

Standardni kutijasti dijagrami za travanj 2023. sa petnaest standardno praćenih meteoroloških parametara, prikazani su na sljedećoj slici:

Negativna odstupanja izvan interkvartilnog raspona zabilježena su za temperaturu zraka, visinu plohe 500 hPa i relativnu topografiju 1000/500 hPa. Značajna pozitivna odstupanja imala je naoblaka i relativna vlažnost na 700 hPa koja je bila blizu rekordnih vrijednosti za ovaj kalendarski mjesec.

Ostale publicirane klimatološke podatke iz projekta možete pronaći u našoj stalnoj rubrici za praćenje klime, ili u podacima CRD.