Nakon hladnijeg travnja od klimatološke normale za 1°C, i svibanj je bio nešto hladniji, i to za 0,17°C. Dugoročni trend temperature zraka nakon uklanjanja sezonalne varijacije raste te sa zadnjim mjesečnim izračunom iznosi +0,3914 °C/dekadi, što je porast u odnosu na prošli mjesec kad je iznosio +0,3900 °C/dekadi.

Aktualni dijagrami anomalije temperature za svibanj te dugoročni trend, prikazani su na slikama:

Anomalije temperature u regiji u posljednja 24 mjeseca prikazane su na sljedećoj slici.

Iza kišovitog travnja, i svibanj je u regiji bio kišovitiji od normale i to za čak 70 mm, a to svrstava ovogodišnji svibanj na 3. mjesto najkišovitijih od 1979.

Anomalije mjesečnih oborina u zadnja 24 mjeseca prikazane su na sljedećoj slici:

Ovogodišnji svibanj bio je i mnogo oblačniji od normale, što pokazuje sljedeća slika; također 3. najoblačniji od 1979.

Jednako tako, svibanj je dospio na 3. mjesto i po nestabilnosti zraka:

Standardni kutijasti dijagrami za svibanj 2023. sa petnaest standardno praćenih meteoroloških parametara, prikazani su na sljedećoj slici:

Vidljiva su značajna odstupanja većeg broja praćenih parametara u odnosu na klimatološku normalu. Znatno pozitivno odstupanje je zabilježeno za temperaturu rosišta, relativnu vlažnost na 2 m i na 700 hPa, oborinu, naoblaku, MLCAPE te oborivu vodu, dok su znatno negativno odstupanje imali mlazna struja i vertikalno smicanje 0-6 km.

Ostale publicirane klimatološke podatke iz projekta možete pronaći u našoj stalnoj rubrici za praćenje klime, ili u podacima CRD.