U ovom trenutku uslijed ciklonalnog polja nad Sredozemljem i polja visokog tlaka nad sjeverom kontinenta, prema našim krajevima pristiže hladan zrak te stoga na Jadranu puše bura, a u kopnenim krajevima se je nakon višednevne magle ukazalo nebo, iako pretežno oblačno. Spomenuta ciklona iz Sredozemlja slabi i odmiče na istok, a nad našim krajevima ojačava utjecaj anticiklonalnog polja. U takvim uvjetima bura će uskoro oslabiti a tijekom sutrašnjeg dana očekujemo i dosta sunčanog vremena, uključujući i kopnene krajeve. Promjenjivo oblačno ali još uvijek uz podosta sunčanih razdoblja bit će i u utorak. No tad započinje meteorološki uzbudljivije razdoblje…

Sinoptički pregled za naredne dane

Od utorka navečer pomnije ćemo pratiti hladnu frontu koja će u srednje Sredozemlje stići sa sjevera, pri čemu se u Genovskom zaljevu očekuje formiranje ciklonalnog polja. Ciklona će se produbljavati tijekom srijede, i vrlo polagano premještati u smjeru jugoistoka uz sve intenzivniji utjecaj na vrijeme u nas, osobito na Jadranu i krajevima uz Jadran. U noći na četvrtak je vjerojatna pojava sekundardnog centra niskog tlaka u srednjem Jadranu te se tad očekuje kulminacija meteroloških događanja s ovom ciklonom. Ciklona će uz slabljenje još djelovati na vrijeme tijekom četvrtka, a zatim od petka stiže nova duboka ciklona, od Velike Britanije, na putu preko europskog kopna prema Jadranu. Njezino izravno djelovanje na vrijeme očekujemo za vikend, no detalji u ovom trenutku nisu poznati budući da do događaja ima još tjedan dana. Zbog toga ćemo se najprije usredotočiti na prvu ciklonu koja će na vrijeme djelovati sredinom tjedna.

Pod djelovanjem ove ciklone u srijedu i četvrtak će u prizemnom sloju zraka sa sjeveroistoka nadirati hladna zračna masa, a na visini će s jugoistoka stizati topla i vlažna iz Sredozemlja. Ovakva kombinacija omogućit će dovoljno vlage za značajnu naoblaku i oborine, a s obzirom da će u prizemlju do sloja od oko 2500 metara visine, pritjecati hladna zračna masa dio oborine bit će u obliku snijega. Pritok hladne zračne mase čini se bit će ograničen na sjeverni dio regije (Slovenija, sjeverna i središnja Hrvatska, Gorski kotar i u početku Lika, te manji sjeverozapadni dio BiH), dok će veći dio ostatka regije imati toplu advekciju sa jugoistoka, koja će se postupno širiti i prema sjeverozapadu tokom četvrtka.

Tijekom srijede, uslijed približavanja ciklonalnog polja i eventualnog stvaranja sekundarnog centra u Jadranu očekuje se izražen gradijent tlaka preko Dinarida te izražena ciklonalna bura, a istovremeno će na južnom Jadranu situacija stvarati jako jugo uz priljev vrlo tople i vlažne zračne mase s juga kroz Otrant. Prilično kompleksna sinoptička situacija izraženih gradijenata tlaka i temperature, kako po horizontali tako i u vertikalnim presjecima, uz prisustvo mnogo vlage iz Sredozemlja, uzrokovat će značajne različitosti meteoroloških parametara u regiji, pa ćemo u diskusiji koja slijedi navesti neke prema našem mišljenju glavne događaje u periodu od utorka do petka…

Diskusija

Utorak navečer donosi postupni porast naoblake sa zapada. U noći na srijedu vjetar će ponovo jačati, na sjevernom Jadranu bura, a na južnom jugo. U srijedu ujutro na Jadranu očekujemo sve češću kišu, a s obzirom na niske temperature na sjevernom Jadranu, osobito u brdskim dijelovima Istre, u riječkom zaleđu, višim predjelima Krka i Cresa te u podvelebitskom području moguća je uglavnom slaba susnježica ili snijeg. Više snijega se očekuje u gorskim krajevima, a do kraja srijede malo snijega može pasti i u središnjim i sjevernim krajevima unutrašnjosti Hrvatske, te u Sloveniji. U Slavoniji očekujemo također nešto oborine ali uz više temperature kišu, te mjestimice u zapadnoj Slavoniji nije isključena kiša koja se ledi na tlu uslijed temperaturne inverzije i mogućih temperatura ispod nule uz tlo. Malo snijega može pasti i u višim predjelima BIH, a u Hercegovini kiša. Najsušniji dio regije će biti istok (Srbija).

Ukupna količina snijega u široj regiji prema MeteoAdriatic ARW 00z run od 29.11.
do kraja petka

Tijekom srijede na sjevernom Jadranu će puhati jaka i olujna bura, a na južnom dijelu jako jugo. U četvrtak će vjetar slabiti. Temperature će u srijedu ujutro u kopnenom dijelu biti uglavnom posvuda ispod 0°C, a poslijepodne oko nule ili malo iznad, najtoplije u Slavoniji te na istoku (Vojvodina, Srbija) gdje bi ponegdje mogla temperatura narasti do oko 5°C. U gorskim krajevima će cijeli dan biti ispod nule, a na Jadranu značajni temperaturni kontrasti, od blizu nule ponegdje na sjevernom dijelu, posebice u najvjetrovitijim područjima (Senj, …) pa do 15-tak Celzijevih stupnjeva na južnom Jadranu i vanjskim otocima Dalmacije.

U četvrtak će se postupno osjećati sve jači priljev tople zračne mase s juga, te će stoga značajno zatopliti. Valja napomenuti da je uz sve izraženije pritjecanje toplog zraka s jugoistoka u drugom dijelu srijede te u noći na četvrtak i četvrtak ujutro, uz moguće zadržavanje oborina i hladnog zraka u prizemnom sloju, u području Like moguća pojava kiše koja se smrzava na tlu i stvara poledicu.

Oborine bi trebale slabiti tijekom četvrtka i većinom prelaziti u kišu, mjestimice ledenu u jutarnjim satima. U petak daljnje smirivanje vremena uz moguća sunčana razdoblja i još više temperature zraka, a na Jadranu se do kraja dana očekuje jako jugo kao posljedica približavanja nove ciklone sa sjeverozapada.

Ukupno se od utorka navečer do petka očekuje i preko 100 litara oborine po četvornom metru ponegdje na srednjem i južnom Jadranu, lokalno i više; na sjevernom Jadranu 10 do 50 litara (manji dio u obliku snijega, mjestimice – senjsko područje ponegdje, viši dijelovi Kvarnera i Istre), u gorskim krajevima 30 do 100 (većina u obliku snijega), središnja, sjeverna Hrvatska i Slovenija 10 do 30 litara, više od polovice u obliku snijega, u Sloveniji gotovo sve snijeg, u Slavoniji do 10 litara, većinom kiša osim u zapadnoj gdje mjestimice manji dio može biti snijeg, u BIH od vrlo malo na sjeveroistoku do preko stotinu u Hercegovini; u planinskim krajevima i snijeg i kiša, drugdje kiša, u Srbiji suho ili vrlo malo kiše. Snježne oborine će rezultirati i pokrivačem, u nizinama sjeverozapadne i sjeverne Hrvatske te Slovenije većinom do 10cm, mjestimice nešto više, a u gorju (Lika i Gorski kotar) i do pola metra, ponegdje i više. Istočno od linije Sisak-Varaždin ne očekuje se značajniji snježni pokrivač.