Nakon današnjeg sunčanog i toplog dana i sutra će još vrijeme biti slično, s iznimkom nizina na kopnu gdje se očekuje jutarnja magla. No, zatim dolazi kratko ali oštro zahlađenje i vrlo vjetrovito vrijeme. Oborine će većinom izostati, ali u planinskim krajevima može pasti nešto novog snijega. Slijede detalji.

Relativna topografija sloja 1000/500 hPa (boje) otkriva napredujuću hladnu frontu sa sjeverozapada koja će doseći naše krajeve u noći s četvrtka na petak. Plavim strelicama naznačeni su glavni pravci napredovanja hladne zračne mase.

Na gornjoj slici je vidljiva hladna fronta u napredovanju iz središnje Europe prema Sredozemlju, koja će naše krajeve doseći u noćnim satima s četvrtka na petak. Dolazak hladne zračne mase nad zapadno Sredozemlje uzrokovat će ciklonegetske procese u Tirenskom moru, te kroz petak očekujemo naglo stvaranje i jačanje prizemnog ciklonalnog središta u tom području (sljedeća slika). Takav položaj ciklone u sprezi sa anticiklonalnim poljem koje će se pružati iz zapadne Europe prema središnjoj i Alpama stvorit će snažan prizemni gradijent tlaka na području Jadrana i bliže regije. Uslijed takvog rasporeda tlaka na Jadranu će tijekom cijelog petka puhati jaka i olujna bura, a osobito u podvelebitskom području gdje će biti i orkanska. Jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar se očekuje i ponegdje u unutrašnjosti tijekom petka, osobito sredinom dana. U petak rano ujutro očekuje se kratkotrajno povećana naoblaka, ponegdje uz slabe oborine – osim u gorju gdje može pasti malo snijega, to će drugdje biti kiša s obzirom da će visina snježne granice u početku još biti dosta visoka.

Krajem petka u Tirenskom moru će stacionirati snažno ciklonalno polje, čiji će gradijent tlaka biti dodatno naglašen anticiklonalnim poljem nad Alpama, pa će razlika tlakova između maksimuma i minimuma ta dva sustava biti i do 30 hektopaskala. Ovaj raspored tlakova uzrokovat će olujnu i orkansku buru na Jadranu.

Za sjevera će pristizati sve hladniji zrak, pa se tako tijekom petka u većini krajeva ne očekuje porast temperature tijekom dana; jutro bi ponegdje moglo biti najtopliji dio dana. Navečer stiže sve jače zahlađenje, pa će u noći temperature na kopnu u nizinskim predjelima uglavnom pasti ispod 0°C, izuzev vjerojatno grada Zagreba kao posljedica utjecaja urbanog toplinskog otoka (sljedeća slika). U gorju regije će se temperature spustiti znatno ispod ništice, a temperature vrlo blizu nule su u noći na subotu moguće i ponegdje na sjevernom Jadranu, osobito višim predjelima Krka i Cresa, te u Senju. U Dalmaciji neznatno toplije; najviše vrijednosti će biti na vanjskim otocima srednje i južne Dalmacije.

Tijekom petka naoblake će biti sve manje pa se tokom dana očekuju dulja sunčana razdoblja, osobito u Istri i na sjevernom Jadranu. Međutim, najvažnije obilježje vremena u petak i također u prvom dijelu subote bit će kako je već spomenuto jaka i olujna bura. Vjetar će najjači biti u noći s petka na subotu (sljedeće dvije slike), uz udare u podvelebitskom području koji će prelaziti 150 kilometara na sat. Slabljenje bure očekujemo tijekom subote ali će se zadržati prilično hladno vrijeme, te gotovo potpuno vedro, pod sve jačim utjecajem anticiklonalnog polja.

Ukupna količina snijega (uglavnom tijekom prvog dijela petka) – snijeg će biti ograničen na planinske krajeve

Kako smo već spomenuli, naoblake i oborina neće biti mnogo budući da će zrak koji dolazi sa sjevera biti siromašan vodenom parom, a Tirenska ciklona dosta daleko od naših krajeva da bi nam kruženjem svoje zračne mase donijela značajniju vlagu. No kako je već naglašeno, nešto malo snijega, uglavnom u prvoj polovici petka može ipak pasti u gorskim krajevima a drugdje će to biti kiša ili će se zadržati suho.

U nedjelju će vjetar potpuno prestati, a pritjecanje sve toplijeg zraka ponovo će podignuti dnevne temperature na vrijednosti slične onima koje se bilježe ovih dana. I dalje će se zadržati pretežno vedro vrijeme, a zatim bi nešto naoblake mogla donijeti nova fronta krajem ponedjeljka i u utorak, ali ona neće imati ni približno ovako izražen učinak na vrijeme kao ova od petka.