Veljača 2023. je peti uzastopni mjesec s pozitivnom anomalijom temperature zraka u regiji. Nakon dva ekstremno topla zimska mjeseca, i veljača je bila toplija od prosjeka ali ne ekstremno, uz anomaliju od +0,69 °C. Uslijed pretežno pozitivne anomalije tijekom zadnjih godinu dana, i dugoročni trend temperature zraka nakon uklanjanja sezonalne varijacije raste te sa zadnjim mjesečnim izračunom iznosi +0,3868 °C/dekadi, što je porast u odnosu na prošli mjesec kad je iznosio +0,3857 °C/dekadi.

Aktualni dijagrami anomalije temperature za veljaču te dugoročni trend, prikazani su na slikama:

Anomalije temperature u regiji u posljednja 24 mjeseca prikazane su na sljedećoj slici. Iza nas je pet mjeseci pozitivne anomalije temperature. Osim kratkotrajne “pauze” u toplini u rujnu, zadnjih 10 mjeseci ima temperaturu iznad prosjeka.

Nakon tri iznadprosječno kišna mjeseca, veljača je oborinski bila dosta sušnija od prosjeka s anomalijom od -28 mm/mjesec. Zanimljivo je da je zadnjih 5 veljača bilo sušnije od normale, nakon niza od 7 veljača koje su bile oborinskije od normale.

Anomalije mjesečnih oborina u zadnja 24 mjeseca prikazane su na sljedećoj slici:

Ove veljače vremenom je dominirala anticiklona. Tlak zraka bio je neuobičajeno visok, uz anomaliju mjeseca od +7,5 hPa u odnosu na prosjek, pa je time ovogodišnja veljača 3. po redu najanticiklonalnijih veljača od 1979. godine :

Standardni kutijasti dijagrami za veljaču sa petnaest standardno praćenih meteoroloških parametara, prikazani su na sljedećoj slici:

Najveća odstupanja od normale pokazuju tlak zraka i visina plohe 500 hPa (pozitivne anomalije), dok relativna vlažnost na 700 hPa pokazuje značajnu negativnu anomaliju, a slijedi ju naoblaka i nestabilnost. Drugih većih odstupanja prosjeka od normale ovog mjeseca nije bilo.

Ostale publicirane klimatološke podatke iz projekta možete pronaći u našoj stalnoj rubrici za praćenje klime, ili u podacima CRD.