Ožujak 2023. je šesti uzastopni mjesec s pozitivnom anomalijom temperature zraka u regiji. Dugačak niz iznadprosječne temperature nastavio se ožujskom anomalijom od +1,1 °C. Uslijed pretežno pozitivne anomalije tijekom zadnjih godinu dana, i dugoročni trend temperature zraka nakon uklanjanja sezonalne varijacije raste te sa zadnjim mjesečnim izračunom iznosi +0,3884 °C/dekadi, što je porast u odnosu na prošli mjesec kad je iznosio +0,3868 °C/dekadi.

Aktualni dijagrami anomalije temperature za ožujak te dugoročni trend, prikazani su na slikama:

Anomalije temperature u regiji u posljednja 24 mjeseca prikazane su na sljedećoj slici. Iza nas je šest mjeseci pozitivne anomalije temperature. Osim kratkotrajne “pauze” u toplini u rujnu, zadnjih 11 mjeseci ima temperaturu iznad prosjeka.

Ožujak nije mnogo odstupao od normale u oborinskom smislu. Ipak uz pozitivnu anomaliju temperature i umjeren deficit oborine, i ovo proljeće polako “vuče” na sušnije od normale iako ne tako značajno kao lani.

Anomalije mjesečnih oborina u zadnja 24 mjeseca prikazane su na sljedećoj slici:

Za razliku od većeg broja ekstremnih mjeseci kakvi su zabilježeni tijekom posljednjeg razdoblja, ožujak ni po čemu nije bio pretjerano specifičan.

Standardni kutijasti dijagrami za ožujak 2023. sa petnaest standardno praćenih meteoroloških parametara, prikazani su na sljedećoj slici:

Blaga odstupanja izvan interkvartilnog raspona zabilježena su za nestabilnost zraka (MLCAPE), oborivu vodu i mlaznu struju (pozitivna) dok je ostatak promatranih parametara bio unutar statistički “normalnog” raspona.

Ostale publicirane klimatološke podatke iz projekta možete pronaći u našoj stalnoj rubrici za praćenje klime, ili u podacima CRD.