Nakon hladnog početka veljače, prema očekivanju došlo je do pritjecanja toplije zračne mase pa temperature više nisu tako niske kao ranije. Iznimka su nizine unutrašnjosti gdje se je danas zadržavala dugotrajna magla i niska naoblaka, pa je tamo bilo prilično hladno i sredinom dana. Uskoro će s jugozapadnim vjetrom i tamo zatopliti… no krenimo redom sa kratkim sinoptičkim pregledom za sljedeće dane.

Naši krajevi sutra će se naći u intenzivnom zapadnom strujanju toplog zraka, uzrokovanog dubokom ciklonom nad Baltičkim državama i anticiklonalnim poljem nad sjeverom Afrike. Model: MeteoAdriatic ARW (regija)

U naše krajeve s jugozapada pristiže sve toplija zračna masa u zonalnoj advekciji, uslijed gradijenta koji se proteže preko cijele srednje Europe, a između anticiklone sa sjevera Afrike i ciklonalnog polja nad sjevernom obalom kontinenta. U takvim uvjetima prema našim krajevima pristiže topla ali i nešto vlažnija zračna masa iz zapadnog Sredozemlja. Slična sinoptička situacija održavat će se više dana, uz postupno pomicanje anticiklonalnog polja prema istoku, dok će sa zapada na sjever Europe pristizati nove ciklone. U subotu će raspored sustava biti takav da će prema našoj regiji, strujati još topliji zrak s juga/jugozapada, kako je vidljivo na sljedećoj slici:

Kulminacija toplog strujanja, iz smjera jug-jugozapad, očekuje se krajem tjedna. Model: MeteoAdriatic ARW (regija)

S obzirom na očekivanu sinoptiku, pred nama je sve toplije vrijeme ali uz dosta naoblake i vjetra. Sutra će tako zapuhati umjereno do pojačano jugo na Jadranu, a u unutrašnjosti jugozapadni vjetar, većinom umjeren, u gorju pojačan do jak. U četvrtak i petak očekujemo nešto slabiji vjetar. U subotu će na Jadranu puhati jako jugo, a ponegdje se očekuju i olujni udari. Svi dani do kraja tjedna bit će popraćeni izmjenama oblačnih i sunčanih razdoblja, ali se čini da će naoblake biti više nego sunca. Mjestimice može biti slabe kiše, većinom u Gorskom kotaru te na sjevernom Jadranu i u Lici no ne očekuju se značajne količine kiše. Bit će sve toplije. Najviše dnevne temperature bi za vikend u Slavoniji i Srbiji mogle ponegdje doseći 20°C, a drugdje do oko 15°C. Uz to, valja upozoriti na naglo topljenje snijega u planinama pa valja računati na jači porast vodostaja rijeka zbog čega može u riječnim dolinama ponegdje biti poplava.

Suprotno zadnjim srednjeročnim prognozama koje su sezale u drugi dio veljače nove od 1.2. produljuju iznadprosječnu toplinu i iza polovice mjeseca, no ipak se očekuje manji pad temperature u odnosu na vrlo toplo vrijeme koje nam stiže idućih dana.

Odstupanje temperature od klimatološkog prosjeka od 15. do 22. veljače, ModeL ECMWF ensembi. Izvor: ECMWF Opencharts