Termodinamički parametri atmosfere na sjevernom Jadranu večeras će biti povoljni za razvoj izraženijeg nevremena. MLCAPE > 2000 J/kg, smicanje 0-6km > 15 m/s, LCL < 1200m, K-index > 40, SRH > 200 m2/s2, STP > 4 bit će prisutni istovremeno tijekom večernjih sati na potezu od Venecije do Tršćanskog zaljeva. Numerički model predviđa lokalnu inicijaciju slobodne konvekcije u regiji, što sve zajedno upućuje na povećanu vjerojatnost od nastanka izraženih kokvektivnih sustava. Ipak, neodređenost prognoze je značajna i stoga nije moguće sa sigurnošću dati precizniju najavu lokacije, vremena ili vjerojatnosti nastanka olujnog nevremena.

Skew-t dijagram za 23h, morsko područje zapadno od Istre. Model: MeteoAdriatic ARW

Mogućnost pojave grmljavinskog nevremena postoji na cijelom sjevernom Jadranu te dijelu srednjeg, no mogućnost izražene konvektivne aktivnosti trebala bi biti ograničena na krajnji sjeverni dio Jadrana te Istru i dio Kvarnera, a gdje je prema termodinamičkim parametrima, moguća pojava tuče ili drugih pojava povezanih sa izraženim konvektivnim sustavima.

Još veća vjerojatnost nego na Jadranu za olujno nevrijeme pa i moguću pojavu tornada, bit će nad ravničarskim krajem Italije južno od Alpa, između Milana i Udina. ESTOFEX u tom podučju prognozira zonu 2, dok se krajnji sjeverni Jadran i Istra prema ESTOFEX-u nalaze u zoni 1.

Krajevi južnije od 45-te paralele mogu dobiti neverin manjeg intenziteta.

S obzirom na neodređenost prognoze i dosta različitu simulaciju zavisno o prognostičkom modelu, više detalja nije moguće prognozirati sa većom pouzdanošću.

Tijekom noćnih sati grmljavinski pljuskovi su mogući i u Sloveniji te na sjeverozapadu unutrašnjosti Hrvatske.

Sutra i preksutra će skoro posvuda biti nešto svježije nego danas a najmanji pad temperature u odnosu na današnji dan, će se osjetiti na istoku regije.

ESTOFEX prognoza za 8. srpnja i noć na 9. srpnja 2021.