Američko sveučilište The University of Alabama in Huntsville, The National Space Science & Technology Center, objavilo je mjesečno izvješće o globalnoj anomaliji temperature donje troposfere za lipanj 2021, koja iznosi -0,01°C u odnosu na referentni interval 1991.-2020., što je pad u odnosu na prošli mjesec kad je anomalija iznosila +0,08°C. Linearni trend cijelog dataseta sad iznosi +0,133°C/dekadi što je mali pad vrijednosti trenda iz svibnja (+0,134°C/dekada).

Raspodjela odstupanja temperature od prosjeka na planeti u lipnju, prikazana je na sljedećoj slici.

Iz slike je vidljivo da je naša regija imala pozitivno odstupanje temperature između 0,5 i 1,5°C u odnosu na normalu referentnog perioda 1991.-2020. Naša reanaliza WRF modelom dala je prosječno odstupanje u regiji u iznosu od +1,55°C u odnosu na srednju vrijednost od 1979. do 2020. godine, što je otprilike u skladu s UAH analizom mjesečne anomalije. Najveće europsko pozitivno odstupanje u svibnju je zabilježeno sjeveroistočno od nas, u sjeverozapadnoj Rusiji, baš kao i prošlog mjeseca, dok je na sjeverozapadu SAD odstupanje bilo veće od 3,5°C u odnosu na prosjek. Najveće negativno odstupanje od prosjeka u lipnju imao je dio južnog Tihog oceana te područje Antarktike.

Nove prognoze La Nino osilacije daju povećanu vjerojatnost povratka La Nina faze prema kraju godine i ograničavaju La Nino fazu na relativno slabu, što znači da bi se nešto niže anomalije možda mogle nastaviti još nekoliko mjeseci, odnosno da bi do pojave izraženijih pozitivnih anomalija u globalnom smislu trebalo proći još barem nekoliko mjeseci.

El Nino prognoza, ECMWF: