Duboko ciklonalno polje nad Skandinavijom i anticiklona uz obale Portugala uvjetuju da preko Europe sa sjevera započne pritjecanje značajne količine hladnog zraka. Dolaskom te hladne zračne mase do Alpa, očekujemo zavjetrinsku ciklogenezu sa središtem u sjevernom Jadranu tijekom nedjelje. Prelazak hladne fronte preko naše regije glavninom će se odvijati u drugom dijelu nedjelje, a zatim će se nastaviti pritjecanje polarne zračne mase sa sjevera tijekom idućih nekoliko dana.

Sinoptička situacija u nedjelju u 13h; model ICON, izvor: DWD/Wetterzentrale

Danas će još prevladavati sunčano vrijeme, a u noći će postupno rasti naoblaka. Sutra već od jutra na zapadu regije kiša, koja će se brzo širiti na ostali dio regije tokom dana. Kasno poslijepodne i navečer uz pad temperature, u Lici i Gorskom kotaru te planinama BIH i Crne gore okrenut će na snijeg. U noći na ponedjeljak oborine će prestati i djelomično će se razvedriti. Uslijedit će par promjenjivih dana, kad će uz sunčana razdoblja biti povremeno i povećane naoblake uz kratkotrajne oborine. Snijeg će uglavnom biti ograničen na planinska područja ali nije isključeno da ponegdje malo snijega padne i u nizinama unutrašnjosti.

Iza fronte, na Jadranu će biti jakog i ponegdje olujnog vjetra (na otvorenom moru). Model MeteoAdriatic ARW

Nakon umjerenog do pojačanog jugozapadnog vjetra u prvom dijelu nedjelje, zapuhat će uglavnom slab sjeverni i sjeverozapadni vjetar, a na Jadranu umjeren do jak, uz obalu mjestimice kratkotrajno bura. Na otvorenom moru je moguć i olujan vjetar. U ponedjeljak će posvuda puhati umjeren do pojačan sjeverozapadni vjetar, a u utorak i srijedu većinom sjeverni i bura; na Jadranu će biti i olujnih udara. Generalno slabljenje vjetra u regiji očekujemo u drugoj polovici tjedna.

Sljedećih desetak dana očekujemo vrijeme hladnije od prosjeka; osobito se to odnosi na sredinu idućeg tjedna. Model GFS ensemble, izvor: wetterzentrale.de

Uz pritjecanje hladne zračne mase temperature će biti u padu, posebice oko sredine tjedna kad će u jutarnjim satima u cijeloj kopnenoj regiji biti mraza, a pojavit će se ponegdje i uz obalu, posebice u Istri. Porast temperatura na klimatološku normalu može se očekivati oko idućeg vikenda, ako ne bude nekih većih promjena u odnosu na trenutačne prognostičke materijale.