S ogromnom dozom oduševljenja objavljujemo da je nakon godinu dana neprekidnog računanja na nekoliko nam dostupnih računala, konačno završena reanaliza klime jugoistočne regije pomoću WRF modela. Izračunate su gotovo 42 godine podataka koji su zapisani u računalnu bazu s vremenskom rezolucijom od 1 sat. Podaci se odnose na 674 lokacije u Hrvatskoj i okolici. Za potrebe pregledavanja podataka razvijeno je posebno sučelje s mnogo statističkih alata kojima je moguće izraditi različite vrste grafičkih prezentacija podataka te izračunati mnoge statističke podatke za setove podataka iz baze. Cijeli projekt nazvan je Climate Research Database (CRD). Podaci su izračunati do 1.1.1979. godine a taj datum je izabran kao krajnji jer do njega sežu ulazni podaci u naš WRF model koje smo koristili za inicijalizaciju i rubne uvjete domene, američki Climate Forecast System (CFS, v1 i v2). No naša misija dostizanjem tog datuma ne staje, budući da će se mjesečnim ritmom puniti i dalje baza s novim, budućim podacima te će se na taj način konstatno pratiti nove meteorološke prilike i promjene klime naše regije.

 

crd1

Iza nas su ne dani, ne tjedni, već mjeseci rada na projektu koji je time postao naš dosad najopsežniji projekt od nastanka ovog portala prije 12 godina. Umorni ali i ponosni na urađeno, ovim putem želimo zahvaliti svima koji su podržali razvoj projekta, u prvom redu tvrtki MeteoCentar koja nam je nesebično ustupila računalo za potrebe reanalize tijekom višemjesečnog razdoblja. Zahvaljujemo se i Ninu Rašiću jer je bio na raspolaganju za programersku pomoć pri izradi CRD sučelja i bez čijih savjeta bi cijela priča bila daleko teža.

Preostaje nam još dovršiti sučelje koje je za sad još u razvojnoj fazi (ali upotrebljivoj!) te upotpuniti dokumentaciju projekta, a u planu je i izraditi detaljne upute za korištenje sučelja i baze. Sljedeći veliki zahvat baziran na CRD bit će analiza klimatskih promjena od 1979. do današnjih dana. S krajem 2019. godine, u bazi će biti pune 42 godine podataka, centriranih točno na datumu 1.1.2000. (21 godina prije i 21 godina iza prijelaza milenija). To će biti zgodna prilika da se usporede međusobno 2 jednako duga seta podataka. Očekujemo da će nam CRD podaci dati bitne odgovore na pitanja koja su danas iznimno “vruća” tema – što se mijenja i koliko se mijenja, te što možemo očekivati u bliskoj budućnosti.

 

crd2

 

U nadi da će ne samo nama već i vama projekt biti od iznimne koristi u proučavanju klime i njezinih promjena, svečano prepuštamo kompletiranu bazu i vama na korištenje! Pri korištenju podataka uvijek treba imati na umu da su to podaci dobiveni računalnom simulacijom te da nisu izmjereni, što znači da svakako odstupaju od stvarnosti za neki iznos. Bez obzira na to, u nedostatku mjerenja, takvi podaci su sljedeći najbolji izvor i zato su od neprocjenjive važnosti posebice za lokacije u kojima se ne nalaze meteorološke postaje ili nemaju dovoljno duge zapise u prošlost.

Sučelje za rad sa bazom se nalazi na adresi http://crd.meteoadriatic.net. Za sva pitanja i sugestije, slobodno nam pišite putem elektroničke pošte ili nam se javite putem naše Facebook stranice.

Vaš MeteoAdriatic