Prolaskom hladne fronte i pripadajućeg ciklonalnog polja tijekom Božića temperatura je pala, a s njome i ponešto snijega. Na sam Božić zabijelilo se u gorju, i samo ponegdje u nizinama kao i u Istri gdje je pala solika i sitna tuča, a 26. prosinca snijega je bilo u unutrašnjosti Dalmacije te nakratko nošenog burom i uz obalu sjevernog Jadrana. Pokrivač se je doduše stvorio samo u višim predjelima, a 27. ujutro najviše ga se izmjerilo na Zavižanu (38), Plitvicama (35) i Begovom Razdolju (33 cm). Na Jadranu je zapuhala jaka i olujna bura uz najjače udare do oko 45 metara u sekundi.

Brzina i smjer vjetra na automatskoj postaji uz Jadransku magistralu iznad Prizne (izvor: DHMZ)

Bura je brzo prestala u nedjelju te na otvorenom moru okrenula na sjeverni i sjeverozapadni smjer formiranjem novog ciklonalnog polja nad južnim Jadranom, ali s približavanjem duboke atlantske ciklone sa sjeverozapada, tijekom noći na ponedjeljak će već zapuhati jugo. Uvod će to biti u novu značajnu promjenu vremena.

Tlak zraka nad regijom u ponedjeljak ujutro, MeteoAdriatic ARW model

Jugo će tijekom noći brzo jačati te se do jutra očekuje jako i olujno, na otvorenom moru i orkansko, a orkanskih udara juga i južnog vjetra bit će i na kopnu, osobito u gorju, ali i drugdje na kopnu regije se očekuju barem olujni udari, što je dosta rijetka situacija pa su moguće i mjestimične materijalne štete. Tome svakako svjedoči i posebno izdano priopćenje Državnog hidrometeorološkog zavoda, kao i službena web stranica MeteoAlarma koja stavlja dobar dio Hrvatske pod upozorenje, a srednju Dalmaciju na najveći, crveni stupanj, zbog udara vjetra do 110 kilometara na sat (mi očekujemo da će biti i jačih udara). Uz jako jugo i pad tlaka očekuje se plima i plavljenje izloženih nižih obala valovima.

Udari vjetra na srednjem Jadranu u ponedjeljak poslijepodne (skala u metarima u sekundi), prema MeteoAdriatic ARW modelu

Osim olujnog i orkanskog vjetra, dodatne nevolje ciklona će stvarati obilnom kišom. Naime, s juga prema našim krajevima će pristizati velika količina vlažnog zraka, i u snažnoj južnoj struji obilne orogenetske oborine će se “sručiti” na navjetrene planinske padine, osobito na jugu Jadrana, u Crnoj Gori (Orjen, Prokletije, Durmitor), te u planinskim područjima Hercegovine. Mjestimice je na takvim lokacijama moguće više od 300 litara po četvornom metru oborine u sljedeća tri dana, kako pokazuje sljedeća slika:

Ukupna količina oborine do noći na srijedu, MeteoAdriatic ARW model

S obzirom na pritjecanje tople zračne mase s juga, snijeg se očekuje samo u najvišem gorju regije, a u početku nakratko, na sjeveru regije i nešto niže. DHMZ u priopćenju također upozorava na obilne oborine i lokalne poplave, a također i na topljenje snijega te moguć porast vodostaja rijeka. Temperatura zraka će porasti u odnosu na današnje vrijednosti i do 10 Celzijevih stupnjeva ponegdje na kopnu, a na Jadranu se očekuje nešto manji porast temperature.

Do kraja ponedjeljka vjetar će okrenuti na jugozapadni smjer i oslabiti. Sljedećih nekoliko dana donosi promjenjivo vrijeme, neznatno svježije, povremeno slabu kišu a u gorju i nešto snijega, te većinom umjerene jugozapadne vjetrove. Sličan će biti i ulazak u novu godinu.

Za kraj malo kadrova jučerašnjeg đira po Velebitu u području Prezida na nadmorskoj visini 770 metara:

I fotografija Tulovih greda zametenih snijegom:

Foto i video: Ivan Toman