Veljača je u regiji, nakon siječnja s anomalijom od -0,02°C ponovo bila osjetno toplija od prosjeka. Anomalija srednje mjesečne temperature u veljači u našoj regiji, prema WRF reanalizi mjeseca iznosila je +1,52°C više od prosjeka 1979.-2022. Dugoročni trend temperature regije u istom periodu iznosi +0,3918°C/dekadi, što je smanjenje u odnosu na prošli mjesec kad je trend cijelog vremenskog niza iznosio +0,3935°C/dekadi.

Anomalije temperature za veljaču te dugoročni trend, prikazani su na slikama:

Veljača je nakon vrlo suhog siječnja ponovo donijela manje oborine od prosjeka. Anomalija mjeseca iznosila je -31mm oborine. Usporedba srednje mjesečne količine oborine sa veljačama prethodnih godina, prikazana je na slici:

Standardni kutijasti dijagrami sa petnaest standardno praćenih meteoroloških parametara, za veljaču 2022. prikazani su na sljedećoj slici:

Iz kutijastih dijagrama je vidljivo da je veljača 2022. najviše odstupala od klimatološke normale u brzini strujanja u višoj troposferi (pozitivna anomalija), te u relativnoj vlažnosti u srednjoj troposferi i naoblaci (negativna anomalija).

Ostale publicirane klimatološke podatke možete pronaći u našoj rubrici za praćenje klime, ili u podacima CRD projekta.