Očekivana sinoptičke situacija sredinom dana, 25. prosinca, izvor: wetterzentrale.de / DWD

Na naslovnoj slici prikazana je očekivana prizemna sinoptička situacija, sutra na Božić. Frontalni sustav koji se danas približio alpskom području u noći će početi izravan utjecaj na vrijeme u nas, a sutra se zajedno s pripadajućom ciklonom nad Jadranom polako premještati preko regije na jugoistok. Položaj spomenutih sustava za sutra u 13 sati prikazan je na slici. U pozadini fronte sa sjevera će pritjecati osjetno hladnija zračna masa.

U opisanim uvjetima, noćas će u većem dijelu regije doći do stvaranja oborinske naoblake. U početku će padati kiša, koja će na sjevernom Jadranu većinom početi još tijekom popodneva i večeri, pri čemu mjestimice može biti i grmljavine. Sama fronta se očekuje na Božić u jutarnjim satima, najprije na sjeveru Hrvatske i u Sloveniji, zatim do podneva u Gorskom kotaru i na sjevernom Jadranu te Slavoniji, a poslijepodne u Lici, Bosni, Vojvodini i sjevernoj Srbiji. Navečer i u noći na subotu fronta će doseći Hercegovinu i srednju Dalmaciju, dok će južniji dijelovi i dalje imati utjecaj tople sredozemne zračne mase, sve do sredine subote.

Na frontalnoj zoni se očekuje ponegdje nešto više kiše, a zatim nakon njezinog prolaska i okretanja vjetra na sjeverne smjerove, te pada temperature, ponegdje će kiša preći u snijeg. Najprije će se to dogoditi u višim planinama, te Gorskom kotaru i Lici, a niži krajevi, te Istra i neki dijelovi sjevernog Jadrana mogu malo snijega vidjeti i pred kraj dana, na Božić, kad dovoljno zahladi. Time dobar dio regije ima mogućnost da mu Božić 2020. bude bijel, ako ne uz zadržavanje snijega na tlu onda možda uz kratkotrajno padanje. Na sljedećoj slici je prikazano područje u kojem naš WRF model očekuje da se pojavi barem malo snijega do kraja sutrašnjeg dana, osjenčanom bojom. Kako to najčešće biva, ovakve slike se ne smiju tumačiti doslovno, već se trebaju shvaćati u regionalnom te probabilističkom smislu. Intenzivnija boja znači veću količinu prognoziranog snijega te njegovu veću vjerojatnost pojave u određenom području i obratno.

Ukupna količina snijega do sredine noći s 25. na 26. prosinca, model MeteoAdriatic ARW 3.3km

Sutra, od sredine dana na sjevernom Jadranu će zapuhati jaka i olujna bura uz orkanske udare a uobičajeno vjetrovitim dionicama, a najjači vjetar se očekuje u subotu ujutro, kako je prikazano na sljedećoj slici. Ne očekuje se da će ova bura biti ekstremna niti po snazi niti po trajanju, no svejedno će stvoriti određene nevolje u prometu, osobito pomorskom na sjevernom Jadranu, dok kopnenog ionako baš nešto previše… i nema, jel… Slično naravno vrijedi i za zimsku službu koja može na godišnji odmor unatoč tome što se u Lici i Gorskom kotaru očekuje 10 do 20 centimetara snijega na cestama. Dosta ironije, nastavimo mi dalje sa strogo meteorološkim temama, ipak.

Očekivani udari vjetra u subotu ujutro prema MeteoAdriatic ARW 3.3km modelu

Temperatura zraka će biti u padu, pa će tako u subotu ujutro u nizinama regije biti oko nule, u gorju značajno ispod nule, a na Jadranu od 0 ponegdje na sjevernom dijelu i u Istri pa do oko 13 °C na krajnjem jugu. Iduća noć, sa subote na nedjelju, bit će još hladnija. U subotu će se još zadržati promjenjivo, povremeno uz kišu na srednjem i južnom Jadranu, susnježicu mjestimice u zaleđu Dalmacije, osobito u brdskim područjima gdje može biti i malo snijega (većinom iznad 500m nadmorske visine). Krajem subote uz daljnji pad temperature, malo susnježice ili snijega može biti i u sjevernoj Dalmaciji uz obalu, pa možda čak i na otocima, nakratko.

U Bosni u subotu također pretežno oblačno, povremeno sa snijegom, u Hercegovini kišom i snijegom zavisno o nadmorskoj visini. Snijega će biti i na sjeveru Crne Gore, a na jugu kiše, a snijeg se barem na kratko očekuje i u dobrom dijelu Srbije, osim vjerojatno u zapadnoj Vojvodini. Istovremeno, tijekom subote, u Sloveniji te sjevernoj Hrvatskoj i na sjevernom Jadranu doći će do kidanja naoblake pa su moguća i kraća sunčana razdoblja. U nedjelju očekujemo smirivanje vremena, prestanak oborina i drugdje u regiji, te slabljenje i prestanak bure, a do večeri će vjetar okrenuti na južne smjerove zbog ciklone koja će se približavati sa sjeverozapada (slika ispod).

Očekivan raspored tlaka zraka na morskoj razini, u prvom dijelu ponedjeljka, model MeteoAdriatic ARW 10km

Ponedjeljak donosi rubni utjecaj mega-ciklone sa sjeverozapada Europe (slika ispod). Zbog toga će naglo pojačati jugo, koje će do sredine ponedjeljka imati na moru olujnu brzinu, a ponegdje na otvorenom i orkansku. Iznimno prostrana i snažna ciklona sa tlakom od oko 960 hektopaskala u središtu, će donijeti našim krajevima nov porast naoblake, kišu, a u gorju i snijeg.

Sinoptička situacija nad Europom u ponedjeljak, prema DWD, izvor: wetterzentrale.de

Više detalja o ovoj novoj promjeni vremena koju donosi mega-ciklona sa sjeverozapada Europe pisat ćemo u idućoj analizi. Do tad, MeteoAdriatic vam želi čestit Božić i puno blagdanske sreće!