Točno na početku klimatološke jeseni, opraštamo se – barem nakratko – od ljetnih vrućina jer nam se sa sjeverozapada približava znatno hladnija zračna masa. Ispred hladne fronte, danas (29. kolovoza 2020.) je zapuhalo umjereno do jako jugo uz priljev vrlo tople, pa i vruće zračne mase s juga. Zbog toga su danas diljem regije izmjerene vrlo visoke temperature, ponegdje i najviše ovoga ljeta. U mreži AMP pljusak.com, maksimalne zabilježene temperature u regiji su dosegle 36-37 Celzijevih stupnjeva na istoku Hrvatske (Đakovo 37, Osijek 36 °C).

Izmjerena temperatura i vjetar na AMP Maraska Park (Zadar) u subotu do pred kraj dana

Međutim, tijekom nedjelje, za sjeverozapada će se preko regije početi premještati hladna fronta. Uz značajnu nestabilnost (CAPE > 2000 J/kg) i 0-6km smicanje (ponegdje > 30m/s), postojat će uvjeti za razvoj vrlo intenzivnih grmljavinskih sustava. ESTOFEX predviđa nivo 3 za uski potez od Milana do Udina te nivo 2 koji se proteže u našem smjeru do riječkog područja. Kroz 48 sati, počevši od sredine nedjelje, ponegdje u regiji može pasti velika količina kiše. Numerički modeli sugeriraju zadržavanje ciklonalnog kruženja zraka nad širom regijom sve do pred kraj tjedna, ali najveći dio promjene vremena uz najintenzivnije procese očekuje se kako je već spomenuto unutar 48 sati počevši od nedjelje sredinom dana.

Ciklonalno kruženje zračne mase i prognozirane 6-satne sume oborine u drugom dijelu ponedjeljka (MeteoAdriatic WRF-ARW)

Dolaskom fronte, kiše i ciklonalnog sustava značajno će zahladiti, pa će temperatura u ponedjeljak popodne ponegdje biti 15-tak stupnjeva niža od one u nedjelju. Kao što je spomenuto, postupno smirivanje vremena uz blagi porast temperature možemo očekivati prema kraju tjedna.