Nakon niza sunčanih i stabilnih dana pri čemu su se temperature penjale iz dana u dan i praktično posvuda u regiji prešle iznad 20°C u najtoplijem dijelu dana, na prognostičkim kartama sve su bliži termini koji ukazuju na novu promjenu vremena u regiji. Naime, sa sjeverozapada se približava dolina s nešto hladnijim zrakom koja će donijeti porast naoblake i kišu, većinom tijekom subote. Za razliku od ciklonalnih sustava iz prve polovice listopada, ova fronta neće imati potencijal za obilne oborine niti druge epizode iznimnih meteoroloških uvjeta. Nova ciklona očekuje se početkom tjedna, oko ponedjeljka. Tu će biti riječ o Genovskoj cikloni i ona bi trebala donijeti nešto izraženiju i dugotrajniju promjenu vremena, no opet ne baš ekstremnu kao u prvoj polovici listopada.

Sinoptički pregled ciklone početkom tjedna

Na gornjim slikama vidimo prognozu temeljnih sinoptičkih parametara za utorak ujutro u 3h UTC. Iz priloženih slika je uočljiva Genovska ciklona sa toplom zračnom masom koja s juga struji prema Balkanskom poluotoku a preko Francuske se u zapadno Sredozemlje spušta hladna zračna masa. Prikazan je trenutak najizraženije ciklone, a model prognozira njezino slabljenje u odnosu na prikazanu situaciju, tijekom utorka (MeteoAdriatic ARW – regija, rezolucija modela 10km).

Zajedno sa slabim frontalnim sustavom u subotu, ova ciklona bi trebala ukupno donijeti između 20 i 70 litara kiše po četvornom metru u većem dijelu regije (slika ispod, lijevo), no model lokalno prognozira i preko 100 litara u obalnom području krajnjeg južnog Jadrana. S obzirom da će se u regiji zadržavati većinom topla zračna masa uz tek marginalno pritjecanje hladnije sa sjeverozapada, snijeg se ne očekuje osim vrlo malo u najvišem gorju regije, no viši dijelovi Alpa bi mogli dobiti značajno povećanje snježnog pokrivača (slike ispod, druga i treća).

Vjetar će uglavnom biti slab i umjeren, uz iznimku ponedjeljka kad se kratkotrajno očekuje tijekom večeri i noći na utorak pojačano do jako jugo na većem dijelu Jadrana. Temperature zraka će biti nešto malo niže u odnosu na aktualne, ali jače zahlađenje za sad nije u planu.

Kratak komentar i na malo duži rok; euro-atlantski režimi cirkulacije, prema ECMWF ensemblima od 19. listopada, dosta naginju na NAO+ do kraja mjeseca, što znači većinom toplo vrijeme bez prevelikih meteoroloških uzbuđenja. Od početka studenog postoji nešto veća vjerojatnost za stvaranje skaninavskog bloka, što bi moglo značiti nešto niže temperature ali pretežno suho vrijeme uz vrljeme po anticiklonalnoj buri (novi run ovog produkta stiže vjerojatno sutra pa navratite natrag na tekst jer možda osvježimo komentar istoga, također ovakva prognoza na dulji rok je općenito varljivog karaktera..).

(novi run ne donosi ništa bitno drugačije):