Satelitska slika u 16 sati po lokalnom vremenu otkriva intenzivne meteorološke procese nad područjem Alpa. Znatan konvektivni razvoj naoblake nad alpskom regijom diktira današnje meteorološke uvjete, a izvještaji o lokalnim štetama koji pristižu s terena opravdavaju postavljen drugi, pa i treći nivo ESTOFEX klasifikacije rizika od meteoroloških nepogoda povezanih s konvektivnim tipom vremena. Slično se očekuje i sutra.

Satelitska slika i područja grmljavine u 16 sati po lokalnom vremenu, izvor: sat24.com

I premda nešto naoblake pa i povremene oborine već danas ima i u našem području, u ovom trenutku fokus stavljamo na ponedjeljak, budući da sinoptički uvjeti predviđaju premještanje glavnine događaja bliže Jadranu tijekom sutrašnjeg dana. S juga će i dalje pristizati vrlo topla i vlažna zračna masa, povlačena prvenstveno stacionirajućim ciklonalnim poljem sa središtem nad Velikom Britanijom. Prognostički modeli predviđaju veću vjerojatnost za iniciranje slobodne konvekcije nad područjem Jadrana i dijela kopnene regije, nego je to danas. Stoga u uvjetima i dalje značajnih parametara nestabilnosti i vertikalnog smicanja nad regijom, te prisutnosti vlažne zračne mase i inicijalnih uzlaznih strujanja – osobito pod utjecajem orografskog forsiranja nad sjevernom i srednjom Italijom – mišljenja smo da će grmljavinski sustavi koji se budu stvarali tokom dana nad Apeninskim poluotokom uspijevati nastaviti svoj životni ciklus preko Jadrana na sjeveroistok. Vjerojatnost za grmljavinske nepogode će biti osjetno veća na sjevernom Jadranu nego na njegovom ostatku.

CWI zone za ponedjeljak, karte dostupne na naslovnici meteoadriatic.net

Prema našem novorazvijenom i eksperimentalnom indeksu CWI, područje Jadrana sjeverozapadno od linije Zadar-Ancona imat će povoljne uvjete za grmljavinski neverin, dok bi najsjeverniji dio od Venecije do Istre, uključujući i Istru, možda mogao dobiti i jače grmljavinsko nevrijeme. Kao i obično, najintenzivniji procesi s opasnim vremenskim prilikama se očekuju nad talijanskim područjem, na potezu od Venecije do Udina.

Prognostički modeli sugeriraju da će zone oborina biti relativno uske i brzonapredujuće s jakim jugozapadnim visinskim vjetrovima, pri čemu ARW model očekuje razvoj neverina koji će putovati preko Jadrana i do sjevernog dijela srednjeg Jadrana, dok NMM rješenje ograničava oborinsku zonu samo na krajnji sjever obale od Venecije do Trsta. Poneki grmljavinski sustav se sutra može očekivati i u kopnenom području regije, a ponajprije u Sloveniji, dok će istočnije biti rjeđi ili izostati.

Puhat će umjereno do pojačano jugo, a u kopnenom području jugozapadni vjetar. I dalje će biti prilično vruće i sparno, u Hrvatskoj najtoplije u Slavoniji s najvišom temperaturom do oko 36°C, a još nešto toplije bit će istočnije, u Srbiji.

U utorak očekujemo manje nestabilnu atmosferu, te i dalje vruće. Još je moguć pokoji grmljavinski pljusak u regiji, s manjom vjerojatnošću na Jadranu a nešto većom u kopnenom dijelu regije, posebice u Sloveniji, ali i u Istri. Značajniju promjenu vremena sa zahlađenjem ne očekujemo do daljnjega.