Frontalni sustav sa pripadajućim plitkim ciklonalnim poljem iznad Jadrana i Italije danas se premještao polako prema istoku, donijevši značajnu promjenu vremena. Već od jutra na zapadu Hrvatske povremeno je padala kiša, te je do kraja dana ponegdje pala obilna količina oborine. Sa sjevera je počeo pristizati hladniji zrak, pa je u najvišem gorju mjestimice bilo i snijega; na Zavižanu je od 20 sati dojavljen snijeg uz temperaturu oko 0°C. Naravno, za razliku od nekih medija koji su prošlih dana prognozirali da će u gradovima Hrvatske biti potrebne lopate za čišćenje snijega, takav scenarij se nije dogodio pa se u unutrašnjosti temperature zraka krajem večeri kreću oko 8°C, u Gorskom kotaru i Lici oko 6, a na Jadranu od 9 na sjevernom dijelu do oko 18°C u Dalmaciji gdje hladan zrak još uvijek nije stigao u trenutku pisanja teksta (23:30).

Prizemna sinoptička analiza, 16. studenog 2020., izvor: DWD / wetterzentrale.de
Mjerenje smjera i brzine vjetra s automatske postaje Prizna (DHMZ), izvor: http://meteo.hr

Na sjevernom Jadranu je zapuhala jaka do olujna bura, uz orkanske udare kao primjerice u Prizni (slika). Osim bure na sjevernom Jadranu, lokalno su zabilježene iznimno velike količine kiše, pa tako su ponegdje na Kvarneru mjerne postaje izmjerile do stotinjak litara kiše po četvornom metru, ali rekorder dana je MeteoAdriaticova postaja na otoku Rivanj kraj Zadra, koja je do 23:30 izmjerila čak 125 litara kiše i tako zasjela na vodeće mjesto po dnevnoj količini oborine na mreži postaja pljusak.com.

Osjetno manje kiše zabilježeno je u južnoj Dalmaciji i u Slavoniji, gdje su najveće dnevne količine uglavnom ostale ispod 5 litara po četvornom metru, do trenutka pisanja teksta.

Grafički prikaz kretanja meteoroloških podataka na AMP Rivanj tijekom dana, izvor: https://pljusak.com

S obzirom da će se ciklonalno polje zadržavati još nekoliko sati nad našim krajevima (uz slabljenje), konačne oborinske brojke bit će poznate tek sutra; potpuni prestanak kiše u cijeloj regiji očekuje se tek sredinom dana. Sutra će još biti bure, osobito ujutro, uz širenje i na ostatak Dalmacije; vjetar će postupno slabiti tijekom dana, a u srijedu uglavnom i prestati.

Nova ciklona na jugu Jadrana, dotjecanje mnogo hladnijeg zraka i još jača bura nego noćas, ali uz manje oborina, predviđa se za vikend. O detaljima te nove promjene vremena pisat ćemo u sljedećem osvrtu na meteorološke aktualnosti.

Ukupne oborine 16. studenog do kasno navečer (pljusak.com):