Vrlo visokim temperaturama zraka za dio godine u kojem se nalazimo, koje se kreću između jedne i dvije standardne devijacije iznad klimatološkog prosjeka, uskoro dolazi kraj. Naime, vrlo hladna zračna masa koja je zadnjih dana preplavila sjevernu polovicu kontinenta polako se počinje približavati i našim krajevima uslijed promjene cirkulacije zračnih strujanja nad Europom. Trenutačno na krajnjem sjeveru i istoku kontinenta temperature zraka padaju i ispod -30°C, dok je središnja Europa “toplija” s temperaturama većinom oko -10°C, o čemu smo pisali ovdje:

Kako je naglašeno u tom tekstu, naši krajevi se nalaze u toploj zračnoj masi, južno od dugačke fronte koja dijeli hladan sjever i topao jug kontinenta. Situacija se nije mnogo promijenila u zadnja tri dana, no u sljedećim danima će doći do značajne promjene stanja. A kakve su temperature zraka vladale jutros u 7 sati nad kontinentom, pogledajte na sljedećoj slici:

Temperature zraka 9. veljače u 7 sati po srednjeeuropskom vremenu, izvor: Ogimet.com

Tijekom sutrašnjeg dana nad sjevernom Italijom formirat će se ciklonalno polje i polako se kretati prema istoku. Zbog njega, na Jadranu i u gorju će zapuhati umjereno do jako jugo i južni vjetar, a u unutrašnjosti većinom slab do umjeren. Sa ciklonom će već noćas i ujutro stići nova oborinska naoblaka i kiša. Tokom sutrašnjeg dana uz odmicanje ciklone prema istoku, vjetar će okrenuti na jugozapadni i zapadni, te će doći do djelomičnog razvedravanja, uglavnom na Jadranu a u unutrašnjosti samo ponegdje može biti smanjenja naoblake. Krajem dana uz niže temperature malo snijega može pasti na krajnjem sjeveru regije te u Lici i Gorskom kotaru. Količine snijega neće biti značajne.

Ciklonalno polje će u noći na četvrtak, daljnjim napredovanjem prema istoku, u svojoj pozadini privlačiti hladnu zračnu masu sa sjevera, te će ona do jutra u četvrtak prijeći Alpe i početi pritjecati u naše krajeve.

Sinoptička situacija u noći na četvrtak; izvor: wetterzentrale.de
Bura i sjeverni vjetar bit će najjači krajem četvrtka, ali to neće biti ekstremno jak vjetar. Model: MeteoAdriatic ARW

Zrak koji će pritjecati u četvrtak bit će hladan ali i vrlo suh te će stoga doći do razvedravanja i postupno sve izraženijeg pada temperature zraka prema večeri. Nešto naoblake tokom jutra još će biti u Gorskom kotaru i Lici uz koju pahulju snijega, kao i na istoku BIH, u Srbiji, Crnoj Gori i na Kosovu, gdje će još biti također i kiše i snijega tokom četvrtka.

Zapuhat će i pojačan do jak vjetar sjevernih smjerova, a na Jadranu jaka i olujna bura. Bura ne bi trebala biti osobito jaka, uz tek pokoji orkanski udar u podvelebitskom području, uglavnom krajem četvrtka. U noći na petak temperatura će skoro svugdje pasti ispod nule, uključujući gotovo cijelu obalu te dio otoka. U unutrašnjosti će temperatura u petak ujutro biti ispod -5°C na većini postaja, a u brdskim krajevima i do -10°C.

Kretanje temeperature zraka na plohi 850hPa, za Zagreb, model GFS ensemble, izvor: wetterzentrale.de

Kako se čini, neće doći do značajnijeg stvaranja ciklone u našoj blizini. Uslijedit će tako još najmanje tri do četiri vrlo hladna i pretežno vedra dana pod snažnim utjecajem anticiklonalnog polja sa sjevera. Brdske kotline mogu dobiti temperaturu i ispod -15°C tijekom vedrih noćnih sati. Tek povremeno nešto naoblake očekujemo u subotu i u nedjelju na krajnjem jugu regije (Crna Gora, otvoreni Jadran), uz pokoji slab pljusak snijega. I dalje će puhati umjeren do pojačan vjetar sjevernih smjerova koji će pojačavati osjećaj hladnoće, a ni sunčani dani neće mnogo popraviti taj dojam. Prestanak bure i porast temperatura možemo očekivati prema drugoj polovici idućeg tjedna.

DHMZ je također objavio posebno priopćenje o nadolazećem hladnom prodoru. Pritom daju i savjete koji se odnose na zaštitu dobara i vegetacije:

Iako tako hladno vrijeme u kopnenim krajevima nije u veljači rijetkost, na Jadranu jest, pa je stoga i utjecaj hladnoće zamjetno veći, posebice kada puše bura. Savjetuje se stoga u negrijanim prostorima osigurati zagrijavanje ili ispustiti vodu iz vodovodnih instalacija da uslijed eventualnog smrzavanja ne bi došlo do pucanja cijevi. Agrometeorolozi pak savjetuju neophodnu zaštitu bilja od hladnoće, osobito onih kod kojih je krenula vegetacija zbog topline iz prethodnog razdoblja. Također preporučaju povrće na otvorenom prekriti zaštitnim folijama, a staklenike, plastenike i klijališta zatvoriti i zagrijavati. Mlade voćke posađene u jesen treba dodatno zaštititi. Životinjama treba osigurati dodatnu količinu hrane i odmrzavati pitku vodu.

DHMZ