Temperature zraka 13.2.2021. u 22:30, pljusak.com

Danas je prema najavama u Dalmaciji palo nešto snijega, uslijed prolaska ciklonalnog polja Jonskim morem dalje na istok. Nešto veće količine snijega zabilježene su krajem dana u Crnoj Gori, na Kosovu, u Albaniji te Makedoniji. Ipak, i za dalmatinske otoke, ovaj snijeg je bio ekstremna pojava; u Komiži na Visu, na DHMZ postaji je tako u 19h zabilježena rekordna visina snijega za tu lokaciju otkako se vode zapisi, u visini od čak 5 centimetara. Nadamo se da HGSS nije imao pune ruke posla… šalimo se naravno, čestitamo stanovnicima Visa na rekordu! I Lastovo je u istom terminu zabilježilo svoja mala ali vrijedna dva centimetra. Obilniji snijeg na otocima nego na obali većinom je posljedica efekta isparavanja toplog Jadrana u hladnu zračnu masu, pa je tako s udaljenošću od obale vlažnost zraka rasla a s njome i količina oborine. Talijanska obala je zato dobila značajan snježni pokrivač…

Vjetar na Paškom mostu, udari do skoro 50m/s; izvor: DHMZ

Navečer je bura značajno pojačala, pa u podvelebitskom području ima udare do skoro 50 metara u sekundi. Istovremeno uz kidanje naoblake u većem dijelu regije, temperature su navečer brzo pale te je u trenutku pisanja teksta oko 23h gotovo cijela regija “u minusu”.

Do jutra temperatura ni vjetar se neće značajnije mijenjati. Tokom dana, očekujemo umjeren porast temperature koja će u najtoplijem dijelu dana gotovo posvuda biti viša od one prethodnog dana za dva do 5 Celzijevih stupnjeva, uz pretežno sunčano vrijeme. Bura će postupno slabiti tijekom dana.

Idući dani donose daljnje slabljenje vjetra i značajan porast temperature zraka. Od sredine tjedna bit će oblačnije, a moguća je i kiša, u višem gorju snijeg.

Meteogram za Split, izvor: MeteoAdriatic multimodel meteogrami