Sa sjeveroistoka u naše krajeve pritječe vrlo hladna i suha zračna masa. Pod njezinim utjecajem temperature zraka su u padu, a najviše dnevne vrijednosti danas su na sjeveru regije jedva malo prelazile 0°C; na istoku i na Jadranu bilo je još uvijek dosta toplije. S napredovanjem hladne zračne mase, večeras dolazi do novog jačeg pada temperature te se do jutra minusi očekuju praktično posvuda u regiji.

Temperature danas predvečer, izvor: pljusak,com

Sutra navečer u Sredozemlju će se formirati plitko ciklonalno polje i polako kretati prema istoku. Putanja ciklone bit će otprilike kako je naznačena na donjoj slici. Zbog toga što će ciklona proći južnije od naših krajeva očekuje se samo djelomičan utjecaj na vrijeme. Iza nje ponovo će očajati anticiklona sa sjevera.

U takvim uvjetima, sutra očekujemo hladan dan uz buru, te umjerenu do povećanu naoblaku. Sunčanog vremena bit će više u kopnenim krajevima nego na Jadranu. Jutro će biti vrlo hladno, uz temperature u unutrašnjosti ispod -5°C u nizinama te -10°C u planinskom području, a na Jadranu uglavnom između -3°C ponegdje na sjevernom Jadranu pa do oko 4°C na vanjskim otocima Dalmacije. Ujutro će još puhati umjerena do jaka bura, uz olujne udare na vjetrovitijim položajima, ali bit će u značajnom slabljenju sredinom dana. Navečer će ponovo početi jačati. Najviša dnevna temperatura u većem dijelu unutrašnjosti ostat će ispod 0°C, a na Jadranu će se kretati od oko 1 do 7°C.

U noći na subotu, uslijed ciklonalnog polja koje će se kretati kroz Tirensko more prema Jonskom moru, te u subotu dalje na istok, doći će do jačeg porasta naoblake na Jadranu, osobito na jugu. Posebice pred jutro te tijekom jutra, na otvorenom moru i vanjskim otocima moguć je snijeg, uglavnom u beznačajnoj količini. Uslijed učinka isparavanja Jadrana, značajnijeg snijega bit će na otvorenom Jadarnu te na talijanskoj obali.

Očekivana sinoptička situacija i strujanja zračnih masa nad regijom; izvor: wetterzentrale.de, obrada: MeteoAdriatic

Malo snijega može pasti i drugdje u Dalmaciji te Hercegovini kao i u Crnoj Gori. Do razvedravanja omicanjem ciklone doći će krajem dana, pa će noć na nedjelju opet biti vedra i stoga vrlo hladna. Puhat će umjerena do jaka bura, na Jadranu opet s olujnim udarima. Bura će se nastaviti i tijekom nedjelje a temperature zraka neće značajnije porasti, unatoč pretežno sunčanom vremenu, iako će sredina dana biti nešto toplija nego u subotu. U ponedjeljak će vjetar oslabiti, a nešto toplije vrijeme no i dalje ispodprosječno hladno, očekujemo u utorak. Povratak u uobičajenije temperature može se očekivati najranije oko vikenda.

Nešto snijega može biti u subotu ujutro na Jadranu te krajevima uz Jadran, ali u malim količinama. Značajnije oborine bit će zabilježene na talijanskoj obali, uslijed isparavanja vodene pare iz toplog mora u hladan zrak i sjeveroistočni vjetar. Model: MeteoAdriatic ARW