Nakon jučerašnje pauze od meteoroloških uzbuđenja, noćas su započele pretfrontalne nestabilnosti pa je tako ponovo bilo kiše i grmljavine, osobito na zadarskom području. Ponegdje je kratkotrajno zapuhalo jako jugo, a na otvorenom moru i olujno (Palagruža je u 9h, u trenutku pisanja teksta imala olujnu brzinu od 17.2 m/s).

Statistička raspodjela brzine i smjera vjetra na Palagruži, od 9h jučer do 9h danas. Izvor: DHMZ, obrada MeteoAdriatic

Hladna fronta je tijekom jutarnjih sati počela prelaziti Alpe i tokom dana će se kretati sa sjevernog Jadrana prema južnom i prema unutrašnjosti Hrvatske i drugim susjednim kopnenim regijama. Istovremeno, nad krajnjim sjevernim Jadranom produbljuje se sekundarno središte prizemnog niskog tlaka do oko 990hPa tijekom večeri, koje će se prostorno širiti u smjeru istoka a zatim tijekom noći na subotu i u subotu u retrogradnom kruženju kroz srednju Europu (Mađarska-Češka-Njemačka) i daljnjem produbljivanju, doći do sjevernih padina Alpa i zatim početi slabiti.

U višim slojevima atmosfere, duboka i prostrana dolina s hladnom zračnom masom prekriva gotovo cijelu srednju Europu i kreće se prema jugoistoku, te će prolaskom već spomenute prizemne hladne fronte tijekom dana, imati svoj izravan utjecaj na vrijeme u našoj regiji počevši od danas, a zatim se zadržavati nad našim područjem sve do ponedjeljka.

Na sljedećoj slici (lijevo) prikazan je raspored zračnih masa, prema satelitskom motrenju u jutarnjim satima, pri čemu crvenkasta boja koja prekriva srednju Europu označava hladnu zračnu masu povezanu sa tom dolinom. Ispred nje s jugozapada pritječe još uvijek topla i vlažna zračna masa s prizemnom temperaturom rosišta do 20°C nad morem, što je indikacija da nestabilnost atmosfere postoji i dalje u pretfrontalnoj zoni te da su grmljavinske epizode moguće i dalje diljem regije, osobito poslijepodne pri prodoru hladne fronte nad Jadran. Desna slika je prizemna analiza položaja baričkih sustava i fronti za noćas u ponoć (po UTC).

U opisanim uvjetima danas će vrijeme biti vrlo promjenjivo; uz sunčana razdoblja bit će i naoblake i kiše, i grmljavine i jakog te olujnog vjetra a očekuje se i znatno zahlađenje krajem dana. Prije hladne fronte uz sunčana razdoblja bit će i dalje dosta toplo, pa će najviše temperature u većem dijelu nizina regije i na Jadranu doseći oko 25°C, ponegdje nešto manje a ponegdje i više od toga. Na Jadranu pojačan i jak južni i jugozapadni vjetar, u okretanju do večeri na zapadni i sjeverozapadni, nakratko jak do olujan a mjestimice je moguć i pokoji orkanski udar. Kako smo već najavljivali jučer, uslijed plime treba računati na poplave niskih obala izloženih visokim valovima iz zapadnog kvadranta. U kopnenom području umjeren do pojačan jugozapadnjak, u slabljenju do kraja dana. Od večeri znatno hladnije, pa će noćne temperature biti 5 do 10 Celzijevih stupnjeva niže nego prošlu noć.

Prostrana dolina na 500hPa s hladnom zračnom masom nad srednjom Europom zahvatit će noćas i Jadran (MeteoAdriatic WRF-ARW)

Sutra će se ciklonalni sustav sa hladnom i manje vlažnom zračnom masom zadržavati nad našim krajevima, pa se stoga i dalje očekuje promjenjivo vrijeme, povremeno uz moguću kišu ali zbog manjeg sadržaja vodene pare u zraku, oborine više neće biti tako obilne kao prethodnih dana i danas. U nedjelju, ciklonalni vrtlog u srednjoj troposferi bi se trebao još malo intenzivirati i postaviti centrom nad sjevernu Italiju, što bi moglo opet dovesti do pritjecanja vlažnog zraka iz Sredozemlja i novih obilnijih oborina, praćenih jakim i olujnim jugom i južnim vjetrom, ali o tim detaljima ćemo pisati sutra kad se prognostički materijali bolje usuglase oko situacije za nedljelju.

Prognoza udara vjetra u noći s nedjelje na ponedjeljak, MeteoAdriatic WRF-ARW

Na slici lijevo je prikazan jedan od mogućih scenarija za nedjelju navečer i/ili noć na ponedjeljak (udari vjetra). Naime, većina prognostičkih modela se polako počinje usuglašavati oko pojave novog intenzivnog ciklonalnog središta u tom razdoblju i postavljaju ga negdje oko srednjeg Jadrana s generalnim kretanjem prema sjeveru, iako se od modela do modela izračuni točne lokacije, vremena, intenziteta i putanje te ciklone još uvijek razlikuju. U slučaju da se ostvari sinoptička situacija slična toj, bio bi to zadnji ali vjerojatno i najintenzivniji nalet i oborina i osobito vjetra za zahvaćeni dio regije. S većom pouzdanošću taj događaj ćemo prognozirati sutra i eventualno ga potvrditi uz više detalja u nedjeljnom jutarnjem tekstu.

Do smirivanja vremena trebalo bi postupno doći u ponedjeljak, a od utorka možemo računati na jačanje utjecaja anticiklonalnog polja i kraj ove višednevne serije ciklona. Barem…. nakratko?

Dodatna čitanja o nadolazećem nevremenu:
DHMZ priopćenje
ESTOFEX
Severe Weather Europe
Meteoalarm