Nakon pregršt meteoroloških uzbuđenja jučer te prohladne noći, jutros je promjenjivo oblačno a povećane naoblake i mjestimične kiše već ima na sjevernom Jadranu. Najniže temperature zraka noćas su u Lici i Gorskom kotaru te drugdje u planinskih područjima regije pale do oko nula Celzijevih stupnjeva, u nizinama unutrašnjosti uglavnom 5 do 10°C, a na Jadranu većinom između 10 i 15°C, iako su neke mjerne postaje nedaleko od mora zabilježile još niže temperature, kao npr. aerodrom Zadar (Zemunik) 7,7°C.

U ovim trenucima se u Tirenskom moru formira novo ciklonalno polje. Ono će u drugoj polovici dana uz jačanje prijeći Apenine i prebaciti se u Jadran, te u noći na ponedjeljak u doći do sjevernog Jadrana te još ojačati. Prema svojoj fizikalnoj strukturi, ovaj atmosferski sustav rotirat će u jednorodnoj zračnoj masi uz postojanje tople jezgre vidljive na nizu modela (MeteoAdriatic ARW, ICON, Swiss-MRF, Harmonie, ECMWF (donekle), GEM, Arpege (donekle)…), što znači da će sustav biti fizikalno mnogo srodniji tropskom ciklonu nego izvantropskoj cikloni, odnosno strukturalno će odgovarati pojavama kakve nazivamo medicane kad se pojave u Sredozemlju. Prognostički modeli sustav većinom smještaju južno/jugozapadno od Istre, s centrom oko sredine Jadrana između Italije i Hrvatske. Po intenzitetu, ovaj sustav bi spadao među slabije zabilježene medicane, no s obzirom na vrlo ograničenu morsku površinu Jadrana za razvoj ovakvih vrtloga, mnogo jače tvorevine ovakvog tipa (vjerojatno) u nas nisu niti moguće, barem uz aktualne temperature morske površine (oko 23°C).

Izostanak smicanja vjetra na sjevernom Jadranu nužan je uvjet za noćašnji razvoj vrtloga ovog tipa

Klasificirali pojavu kao medicane ili ne, ako se ostvare predviđanja prognostičkih modela do kraja dana ćemo imati sve više naoblake, a postupno će i jačati jugo koje će do kraja dana biti pojačano i jako, u noći vrlo jako s olujnim udarima, na otvorenom moru s orkanskim udarima. U blizini spomenutog ciklonalnog vrtloga moguć je i orkanski prosjek brzine vjetra.

Zavisno o stazi vrtloga, u početku bi (tokom večeri i dijela noći) na sjevernom Jadranu mogao uzrokovati buru. U noći će na većem dijelu Jadrana smjer vjetra vjerojatno okrenuti na južni i jugozapadni, i dalje većinom pojačan i jak s olujnim udarima, na otvorenom moru mjestimice orkanskim.

Uz porast naoblake danas do večeri posvuda očekujemo novu kišu koja može biti obilna i potrajat će kroz noć. Očekuje se i grmljavina. Temperatura će porasti u odnosu na jučer, osobito na južnom i srednjem Jadranu gdje će doseći oko 20°C. Prognozirane 24-satne količine kiše se kreću uglavnom između 30-tak (otoci) i 100 litara po četvornom metru (obala), a mjestimice je moguće i više (uglavnom Crna Gora, velebitsko područje, …)

U kopnenom području regije bit će znatno manje vjetrovito pa će vjetar istočnih smjerova uglavnom biti umjeren, ali valja računati na ponegdje nešto obilniju oborinu, iako ponovo, ne tako ekstremne vrijednosti kakve su mjestimice moguće na Jadranu. Dnevna temperatura i nad kopnenom regijom u porastu i mjestimice bi mogla doseći 20-tak Celzijevih stupnjeva.

Prema zadnjem MeteoAdriatic ARW (3.5km) izračunu, vrtlog će izravniji utjecaj imati na talijansku obalu, no valja naglasiti da je predviđanje točne putanje dosta upitno.

Što je to medicane, opširno smo pisali u tekstu iz 2018:

Primjer 6-satnih akumulacija oborine za period od 20 do 02 sata večeras pokazuje da su vrlo velike količine kiše moguće praktično posvuda na Jadranu (ovakve prognoze se ne smiju tumačiti doslovno već shvaćati više regionalno)

Ponedjeljak donosi i dalje promjenjivo vrijeme, povremeno uz kišu. Vrtlog sa sjevernog Jadrana će tokom dana naglo oslabiti, pa će i vjetrovitost u regiji brzo opasti. U utorak ćemo moći proglasiti kraj ciklonalne serije za rujan, pa se očekuje pretežno sunčano vrijeme i daljnji lagani porast temperature zraka. Nova promjena ide početkom listopada, tj. krajem tjedna…