S klimatskim promjenama naše regije kao i šire, Europe, uvjeti za nastanak konvektivnih tučonosnih nepogoda postaju povoljniji. Barem se tako čini sudeći prema recentno objavljenim radovima kao npr. Battaglioli i sur. (2023), “Modeled Multidecadal Trends of Lightning and (Very) Large Hail in Europe and North America (1950–2021)“, gdje se povećanje tučonosnih uvjeta u prvome redu pripisuje sve većoj količini vodene pare u nižim slojevima zraka. U istome radu se navodi da je najbrže povećanje frekvencije iza 2010. godine modelirano u sjevernoj Italiji, a o tome smo na našem portalu već pisali ovog ljeta kad je u toj regiji zabilježen gotovo svjetski rekord u veličini pojedinog komada tuče.

Na portalu European Severe Storms Laboratory (ESSL), Tomas Pucik je objavio analizu zabilježenih nevremena praćenih tučom nad Europom u 2023. godini. U objavi se navodi da je za 2023. godinu u ESWD bazu upisan 9627 događaj s tučom promjera većim od 2 cm. Od toga, 1931 zapis je imao tuču promjera većeg od 5 cm, a čak 92 zapisa su imala tuču promjera iznad 10 centimetara. Sva ta tri podatka su rekordna između svih godina dosad, te je time 2023. treća zaredom koja obara rekorde u ESWD bazi. Ipak, te brojke se ne mogu koristiti za izvlačenje trendova, budući da broj zapisa značajno zavisi o popularnosti projekta koji se temelji na dobrovoljnom dojavljivanju u bazu. Ipak, 2023. se i po mnogim objektivnim kriterijima može smatrati rekordnom godinom po pitanju europske pojave tuče. Primjerice, Pucik navodi kako je u 2022. zabilježeno 5 tučonosnih oluja s putanjom dužom od 200 km, dok je u 2023. taj broj narastao na 13, a zabilježen je i najveći dosad uočen komad tuče na području Europe (i to dva puta zaredom u kratkom razdoblju).

Najviše dojava tuče u 2023. došlo je iz Francuske (1502), a zatim slijedi Italija s 1468 zapisa. Kad se promatraju najrazornije tučonosne epizode, Italija je na prvome mjestu s 596 (5 cm+), odnosno 67 zapisa (10 cm+), dok su u Francuskoj te dvije brojke iznosile 280 i 10 zapisa. Treća država koja se izdvajala po broju dojava tuče je Njemačka.

Prostorna raspodjela zapisa tuče promjera 2 cm i više tijekom 2023, prema ESWD bazi. Izvor: ESSL.

Osim broja dojava, rekordne su bile i veličine pojedinih fotografiranih komada tuče. U Italiji je 2 puta u samo 5 dana oboren kontinentalni rekord, najprije 19.7. s 16-centimetarskim komadom tuče, a zatim 24.7. s 19-centimetarskim primjerkom. U objavi se spominju i druge države u kojima je zabilježena tuča promjera većeg ili jednakog 10 cm, tijekom 2023. godine: Slovenija (13,8 cm), Bugarska (13 cm), Hrvatska (13 cm), Francuska (11 cm), Španjolska (11 cm), Bosna i Hercegovina (11 cm), Njemačka (10 cm) te Rusija (10 cm). Navodi se također da je tučom u 2023. na području Europe ozlijeđeno 328 osoba od čega 242 u Italiji, ali se taj podatak smatra znatno podcijenjenim budući da je riječ samo o dostupnim slučajevima objavljenima u medijima. Naglašavaju se pritom i izjave o štetama od tuče koje se broje u milijardama dolara.

Nadalje, Pucik daje pregled najznačajnijih tučonosnih događaja tijekom 2023. u Europi. Od zanimljivijih možemo svakako izdvojiti 13. srpnja kad je olujno nevrijeme s tučom započelo svoj put kroz Sloveniju, a nastavilo u Hrvatskoj, Mađarskoj, Srbiji i Rumunjskoj, te prešlo ukupno 686 kilometara u trajanju 9 sati i 15 minuta. Nevrijeme se formiralo u Sloveniji u 14 sati po lokalnom vremenu gdje je dalo i najveće komade tuče, do najvećih zabilježenih 13,8 centimetara promjera, dok je u Hrvatskoj od tog događaja zabilježen najveći promjer 6,5 centimetara. Drugi nama također iznimno važan događaj zabilježen je 19. srpnja koji je također imao izvorište u Sloveniji i prešao preko Hrvatske na ukupnoj stazi olujnog sustava od skoro 1000 kilometara. Ovaj događaj je kod nas osim tuče donio i orkanski vjetar (derecho) te mnoge druge nevolje, uzrokovao je značajne materijalne štete (Karlovačko područje, Slavonija…), a nažalost zabilježena su i četiri smrtna slučaja (ne od tuče već uslijed šteta od vjetra). Najveći zabilježen komad tuče u Hrvatskoj s ovim sustavom je iznosio 13 cm promjera (Ribnik).

Najveći broj slučajeva s tučom u 2023. je prema Puciku, zabilježen 24. srpnja, s čak 855 zapisa. Ukupno je tog dana zabilježeno 119 ozljeda od tuče, sve u Italiji. Tog je dana zabilježen i već spomenut aktualni europski rekord u veličini pojedinog komada tuče, 19 cm, koji je pronađen u mjestu Azzano Decino u sjevernoj Italiji.