Nakon nekoliko dana pauze od zimskog vremena, uz pritjecanje sve toplije zračne mase s juga, tijekom današnjeg dana došlo je do novog prodora hladnog zraka sa sjevera nad Europsko kopno. Hladna zračna masa nastavit će napredovanje prema našim krajevima i će sutra u obliku hladne fronte izravno djelovati na vrijeme u regiji. Iduće će dane obilježiti stabilna i snažna anticiklona nad Britanskim otočjem i Skandinavijom, a ciklonalni sustavi će se zadržavati nad crnomorskom regijom. U takvim će se uvjetima nastaviti pritjecanje hladnog zraka sa sjevera prema našem području.

Sinoptička situacija nad Europom jutros; izvor: Wetterzentrale / DWD

Do kraja dana će se zadržati oblačno vrijeme, a u Sloveniji i na sjevernom Jadranu, te u Gorskom kotaru i ponegdje na sjeveru Hrvatske povremeno će biti kiše. Veća količina oborine može pasti u slovenskim Alpama, a na visini iznad 2000m snijega. Na Jadranu će puhati pojačano i jako jugo, na otvorenom uz olujne udare. U noći se sa sjevera očekuje hladna fronta, pa će vjetar okrenuti na sjeverni smjer, najprije na sjeveru Hrvatske i u Sloveniji, a do jutra će na sjevernom Jadranu zapuhati jaka i olujna bura, u podvelebitskom području uz orkanske udare, do 40 m/s. Prodorom hladnog zraka u noći, najprije u Gorskom kotaru pa u Lici, te drugdje u višim predjelima srednje i sjeverne Hrvatske te u Sloveniji, očekuje se snijeg, koji će tokom jutra stvoriti ponegdje i značajniji novi snježni pokrivač. U nizinama se većinom očekuje kiša, iako nije isključena vjerojatnost za kratkotrajan snijeg u jutarnjim satima. Tijekom dana glavnina oborine će se premjestiti nad BiH, Slavoniju, Crnu Goru te Kosovo i Srbiju, a uglavnom suho će se zadržati u Makedoniji, gdje se nešto kiše te u planinama snijega očekuje u srijedu.

Temperatura zraka bit će u umjerenom padu, a u noći na srijedu se u gorju očekuju vrijednosti posvuda ispod nule, a temperature oko nule moguće su ponegdje i u nizinama unutrašnjosti. Na Jadranu će minimalne noćne vrijednosti u srijedu iznositi uglavnom od 2 do 9°C.

U srijedu će u unutrašnjosti biti dosta naoblake a na Jadranu znatno više sunca. U Slavoniji te u BiH može biti još nešto oborine. Zavisno o količini naoblake u srijedu najviša dnevna temperatura će varirati u unutrašnjosti od oko 4 do 10°C, u gorju nešto niže, a na Jadranu ponegdje do 13 ili 14°C. Puhat će umjeren do jak sjeverni i sjeverozapadni vjetar, posebice u Podravini i na Jadranu, te u Makedoniji zapadni. Slično vrijeme zadržat će se u četvrtak i petak; u unutrašnjosti više naoblake nego na Jadranu, ali uz postupno sve manju vjerojatnost za kišu, te sve slabiji vjetar i sve više temperature zraka koje će nastaviti rasti i prema vikendu.