Od danas, MeteoAdriatic ARW se inicijalizira s poboljšanom rezolucijom temperature i vlažnosti u 4 sloja po dubini u tlu. Za razliku o dosad, koristimo kao ulazne parametre visokorezolucijske podatke GFS modela, čija je horizontalna rezolucija oko 13 kilometara. Dosad smo koristili standardne podatke iz GFS GRIBova 0,25° (oko 25km rezolucije). Dvostruko detaljniji podaci o temperaturi i vlažnosti tla, će nadamo se odraziti se i na kvalitetu naših prognoza modelom.

Standardna rezolucija GFS podataka je mreže 0,25°x0,25° po zemljopisnoj širini i dužini, ali su prizemni podaci i oni po nivoima u tlu dobavljivi u izdvojenim datotekama, s povećanom rezolucijom. No, kako mi već koristimo ICON prizemne podatke (npr. temperaturu, vlažnost na 2m, vjetar na 10m, temperaturu površine tla, snježni pokrivač i slično), rezolucije 6,5km, korišenjem tih polja iz visokorezolucijskih GFS podataka ne bi donijelo korist (ICON ima bolju rezoluciju), pa smo izostavili ta polja. No, kako ICON nema lako rješivu kompatibilnost polja s WRF LSM shemama po slojevima u tlu, tako smo dosad koristili slojeve iz GFS, ali standardne rezolucije 0,25°. Sad smo to zamijenili s boljom, a razlika u detaljima je vidljiva na sljedećoj usporedbi:

Obje slike pokazuju temperaturu najplićeg sloja tla (0-10 cm), nakon interpolacije ulaznih GFS podataka na grid našeg modela. Međutim, na lijevoj slici su interpolirani podaci iz 0,25°, a na desnoj iz visokorezolucijskih gribova. Razlika u detaljima je više nego očita. Nastavljamo tako dalje unaprijeđivati model, a sljedeći zahvat bi trebao biti usmjeren ka pokušaju ublažavanja noćnih temperaturnih odstupanja u Slavoniji…

Ažurirano: 7. veljače 2021.: Ispravna implementacija izvedena je tek sa runom 00z 7. veljače. Prva izvedba (od 2. veljače) rezultirala je pogrešnom asimilacijom određenih polja kao što su visina snijega ili temperatura površine tla.