S današnjim izračunom inicijaliziranim na 12 UTC GFS podacima, naš WRF-NMM je ažuriran na novu verziju koja sad osim mikrofizičke parametrizacije Ivana Ristića ima ugrađenu i konvektivnu parametrizaciju istoga autora. Rezultat je to zajedničkih napora na razvoju i poboljšanju WRF modela, odnosno izravne suradnje s Ivanom Ristićem tijekom zadnjih nekoliko mjeseci. I premda smo usred zimskog razdoblja kad konvektivne aktivnosti u regiji nema puno, ova parametrizacija je svejedno bitna za ispravnu simulaciju naoblake i oborine u uvjetima kad postoji atmosferska nestabilnost.

S obzirom da model fine rezolucije simulira konvektivne procese sa zadovoljavajućom razinom realističnosti, ova shema nije uključena u visokorezolucijski NMM model (WRF-NMM Hrvatska), te je on ostao neizmijenjen s današnjim ažuriranjem. Model niže rezolucije sa razmakom mreže 0,078° (WRF-NMM južna Europa) koristi parametrizaciju za simulaciju konvektivnih procesa te je u tom modelu uvedena Ristićeva novost.

Konvektivni procesi uz zapadnu obalu Europe, predviđeni za večernje sate 24.12.2022.
Satelitska slika (infracrveni spektar) – izvor: weatheronline.co.uk. Vidljivo je poklapanje predviđenih zona konvektivne naoblake na zapadnoj obali kontinenta. Nešto konvektivnih procesa je vidljivo i na krajnjem istoku Sredozemlja (također uspješno predviđeno modelom).

Iako će pravi test ove konvektivne sheme biti u toplijem dijelu godine, nedavne oluje na južnom Jadranu su pokazale kako se i tijekom zimskih mjeseci u našim područjima itekako može pojaviti značajna nestabilnost atmosfere i s njom povezani grmljavinski procesi. Iako je WRF-NMM model službeno prestao biti podržan od strane Američkog NCEP, te je u verziji WRF 4.4 potpuno izbačen iz koda, interno ga nastavljamo poboljšavati te se nadamo da će i ova moderna parametrizacijska shema doprinjeti njegovim još boljim karakteristikama i prognozi konvektivne naoblake i oborine.