Nakon dva iznadprosječno topla jesenja mjeseca i prvi zimski bio je znatno topliji od klimatske normale našeg područja. Prosinac 2022. je s anomalijom temperature od 2,62 °C ujedno i najtopliji prosinac u regiji od 1979. godine. Uslijed pretežno pozitivne anomalije tijekom zadnjih godinu dana, i dugoročni trend temperature zraka nakon uklanjanja sezonalne varijacije ponovo raste te sa zadnjim mjesečnim izračunom iznosi +0,3845 °C/dekadi, što je porast u odnosu na prošli mjesec kad je iznosio +0,3838 °C/dekadi.

Aktualni dijagrami anomalije temperature za prosinac te dugoročni trend, prikazani su na slikama:

Anomalije temperature u regiji u posljednja 24 mjeseca prikazane su na sljedećoj slici. Iza nas su tri mjeseca vrlo visoke pozitivne anomalije temperature. Od 12 mjeseci u 2022., tri mjeseca su bila nešto hladnija od prosjeka, dok je preostalih 9 bilo toplije, pri čemu jako odskaču lipanj sa anomalijom većom od 3 °C u odnosu na klimatski prosjek regije a slijede ga prosinac s +2,62 °C i iistopad s anomalijom od +2,4 °C većom temperaturom od dugoročnog klimatološkog prosjeka.

Oborinski, prosinac je bio kišniji od prosjeka uz mjesečnu anomaliju regije od +43 mm oborine, kako pokazuje sljedeća slika. To je već 4. prosinac u nizu s količinom oborine većom od prosjeka.

Na sljedećoj slici su prikazane anomalije količine oborine u regiji tijekom posljednja 24 mjeseca, pri čemu sušni mjeseci znatno dominiraju nad brojem onih kišnijih. Ipak, jesen i početak zime donekle su nadoknadili velik manjak oborine u prethodnom dijelu godine.

Prosinac 2022. bio je vrlo vlažan; gotovo konstantan dotok vlažnog i toplog zraka iz Sredozemlja podigao je srednju vrijednost točke rosišta ovog mjeseca na rekordno visoku vrijednost za prosinac uz anomaliju od +3,59 °C u odnosu na klimatološku normalu:

Standardni kutijasti dijagrami za prosinac sa petnaest standardno praćenih meteoroloških parametara, prikazani su na sljedećoj slici:

Klima u regiji tijekom ove godine je bila puna ekstrema, pa je tako i završila. Najviša prosinačka temperatura i temperatura rosišta od 1979., vrlo visoka relativna vlažnost kao i nestabilnost (MLCAPE) te rekordno visoka vrijednost za prosinac oborive vode, glavna su ekstremna obilježja ovogodišnjeg prosinca.

Ostale publicirane klimatološke podatke iz projekta možete pronaći u našoj stalnoj rubrici za praćenje klime, ili u podacima CRD.