Babljim ljetom nazivamo razdoblje stabilnog i toplog vremena koje se protegne iza kalendarskog početka jeseni. Ove godine takvo razdoblje završit će sa sutrašnjim danom u dijelu regije, a u ostatku preksutra. Uzrok promjeni vremena su ciklonalni sustavi koji se sa Atlantika premještaju prema europskom kopnu i prema kraju tjedna će sve intenzivnije djelovati na vrijeme u našem kraju. Ispred njih, s jugozapada pristiže topla i vlažna zračna masa. I premda se pritok znatno hladnijeg zraka ne očekuje u idućih tjedan dana, ipak će promjena vremena donijeti umjereno osvježenje s obzirom na dosadašnje prilično visoke temperature za sredinu rujna.

Tlak zraka nad južnom Europom sredinom četvrtka; novi MeteoAdriaticov model za sinoptičke potrebe, WRF-NMM južna Europa.

Sutra sredinom dana ciklona sa središtem nad Baltikom pružat će dolinu prema jugu i u našim krajevima donijeti jači porast naoblake, a uglavnom navečer i u noći na petak, na zapadu regije kišu. Zapuhat će umjereno jugo i jugozapadni vjetar. Najviša dnevna temperatura bit će nešto niža nego danas, uglavnom zbog značajnije količine naoblake. Kiša će se tokom noći i jutra u petak širiti prema istoku, a najmanje količine se očekuju na dalmatinskim otocima gdje se još može zadržati suho. Najviše oborine past će na području Slovenije i sjevernog Jadrana. Temperatura zraka još će se malo sniziti u petak. Uz povremeno nestabilniju atmosferu, posebno na Jadranu i drugdje u blizini mora, mogući su grmljavinski pljuskovi.

Vikend donosi nastavak promjenjivog vremena, uz pretežno oblačno nebo i povremenu kišu. Vjetar će uglavnom biti slab, na Jadranu do umjereno jugo. Temperatura zraka se neće bitnije mijenjati u odnosu na petak, pa će najviše dnevne vrijednosti uglavnom dosezati do oko 25°C, u gorskim krajevima niže, a u sunčanijim dijelovima Slavonije ili Dalmacije možda i koji °C iznad 25. Nešto toplije zadržat će se na istoku regije, u Srbiji i okolnim krajevima. Noćne vrijednosti temperature kretat će se uglavnom od 10 do 20°C.

Promjenjivo vrijeme zadržat će se i početkom tjedna. Ukupno se može očekivati tijekom sljedećih tjedan dana, većinom između 20 i 100 litara kiše po četvornom metru. Veća količina oborine zadržat će se na zapadu i sjeverozapadu regije.

Ukupna količina oborine do srijede, model WRF-NMM južna Europa.