Prostorna raspodjela zračnih masa sredinom današnjeg dana (3.4.2021. u 14h)

Hladna fronta sa sjevera i kiša ohladile su jutros regiju nakon niza toplih i stabilnih dana s temperaturama zraka iznad prosjeka za kraj ožujka. U višem gorju regije s padom temperature započeo je snijeg, a na sjevernom Jadranu je zapuhala jaka bura. Hladan zrak tokom dana proširit će se dalje prema jugu, a zatim slijedi smirivanje vremena tijekom Uskrsa uz postupno napuštanje naših krajeva hladne zračne mase. No, ova promjena vremena bit će samo uvod u još intenzivnije zahlađenje koje slijedi od utorka.

DWD/Wetterzentrale: Izražena hladna fronta očekuje se u svom prelasku preko europskog kopna – karta pokazuje ponedjeljak sredinom dana.

Tijekom ponedjeljka, duboka ciklona nad Skandinavijom u sprezi s atlantskim poljem visokog tlaka koje se pruža od Grenlanda prema jugu, stvorit će uvjete za pritjecanje velike količine hladnog zraka sa sjevera prema Europskom kopnu. Taj hladni zrak u utorak će doseći i naše krajeve. Fronta s kojom dođe do prodora ove hladne zračne mase bit će osjetno izraženija nego današnja, i po temperaturnom kontrastu zračnih masa, a time i po meteorološkim uzbuđenjima koja s njom dolaze.

Zanimljivo je primjetiti kako neki numerički modeli za sutra predviđaju besmisleno visok tlak nad Grenlandom (reduciran na morsku razinu – npr. GFS očekuje tlak od približno 1100 hPa što bi bio apsolutni rekord ikad dosegnut), no mi smatramo da se takvo nešto neće ostvariti, budući da različiti modeli daju ekstremno različite rezultate integracije. Na sljedećim slikama je prikazana usporedba GFS, ECMWF i ICON modela za sutra sredinom dana.

Bez obzira na to koliki će tlak biti dosegnut na Grenlandu, gradijent između tog područja i Skandinavije gdje će biti smještena duboka ciklona je više nego impresivan. Upravo taj ekstreman gradijent stvorit će vrlo jake sjeverne vjetrove koji će iz polarnog kruga dovlačiti hladnu zračnu masu velikom brzinom u niže zemljopisne širine. Iz različitosti simulacije u zavisnosti o odabranom numeričkom modelu, jasno je kako prognoza detalja razvoja vremena nije previše zahvalna, ali generalan razvoj situacije je sad već više nego očit.

Nakon prohladne nedjelje s dosta sunčanog vremena ali i umjerenim do pojačanim sjevernim vjetrovima i burom, u ponedjeljak će pred frontom zapuhati jugozapadni vjetar i jugo. Veći dio dana bit će sunčan, te će uz pritjecanje tople zračne mase ponovo biti poprilično toplo, nakon svježeg jutra. Krajem dana se očekuje porast naoblake sa sjeverozapada.

Oštra hladna fronta u utorak donosi snijeg u unutrašnjosti, olujnu buru i mraz u noći na srijedu

Hladna fronta se u našim krajevima očekuje u noći i ranim jutarnjim satima utorka na sjeveru regije, kad će doći do jačeg naoblačenja i kiše, te naglog okretanja na umjeren do jak sjeverni vjetar i pada temperature. Uz naglo i značajno zahlađenje kiša će u kopnenom području vrlo brzo preći u snijeg posvuda na sjeverozapadu Hrvatske, u Sloveniji, Gorskom kotaru i Lici, a zatim tokom dana i u Slavoniji ali i ponegdje u Istri i na sjevernom Jadranu!

Najviše snijega se u prvom dijelu utorka očekuje u Gorskom kotaru gdje će se stvoriti deblji snježni pokrivač, što će uzrokovati znatne probleme u prometu budući da je dobar dio vozača već prešao na ljetne gume. U nizinama unutrašnjosti snježni pokrivač će biti rjeđi i tanji, ali svejedno očekujemo formiranje istoga u dijelu kopnene regije. Koji centimetar snijega može se očekivati i u Istri, a uz obalu sjevernog Jadrana vjerojatnije ne nego da, ali….

Očekivan 6-satni snijeg u utorak ujutro, model MeteoAdriatic ARW, regija

Hladnoća će se do kraja utorka širiti na ostatak regije, pa će se pod snijegom naći Slavonija, skoro cijela BIH i sjever Crne Gore te Srbija i viši dijelovi Kosova i Makedonije. Od snijega će ostati pošteđena samo Dalmacija i jug Crne Gore te niži dijelovi Kosova i Makedonije gdje će pasti nova kiša; ali treba napomenuti da pojedini izračuni pokazuju da je snijeg moguć i u zaleđu Dalmacije pa i vrlo nisko nošen burom, čak i na splitskom području.

Osim hladnoće i mjestimičnog snijega, na sjevernom Jadranu će u utorak zapuhati olujna bura s orkanskim udarima, a drugdje će vjetar biti nešto slabiji. Tokom dana ipak će doći do umjerenog slabljenja vjetra pa do kraja utorka bura više neće stvarati iznimne probleme kao ujutro, a i većinom će okrenuti na tramontanu, koja će biti jaka do olujna na otvorenom moru Jadrana.

Noć na srijedu donosi vjerojatno najgoru moguću kombinaciju za poljoprivredu koja je već značajno živnula. Vrlo hladna zračna masa, razvedravanje i slabljenje vjetra, stvorit će vrlo niske prizemne temperature pa se umjeren do jak mraz očekuje svuda u unutrašnjosti regije, a mjestlmice će mraza biti i uz obalu. Približne očekivane temperature na 2m visine, u srijedu pred izlazak Sunca prikazane su na sljedećoj slici:

Očekivana temperatura zraka (2m) u noći s utorka na srijedu – mraz se očekuje posvuda, pa čak i ponegdje uz obalu.

Uslijedit će postupno smirivanje vremena ali očekujemo još barem tri do četiri dana s temperaturama osjetno nižim od prosjeka za travanj, no o tome više u sljedećem osvrtu…