Nakon razmjerno hladnog ožujka i travnja, svibanj je preokrenuo temperaturnu anomaliju u pozitivu te je izračunata vrijednost iste prema WRF reanalizi +1,6°C u odnosu na prosjek 1979.-2022. Dugoročni trend temperature regije u istom periodu iznosi +0,3863°C/dekadi, što predstavlja blago smanjenje u odnosu na prošli mjesec kad je trend cijelog vremenskog niza iznosio +0,3878°C/dekadi.

Anomalije temperature za svibanj te dugoročni trend, prikazani su na slikama:

Proljeće (ožujak, travanj i svibanj) su započeli negativnim anomalijama, da bi zadnji mjesec donio izraženo višu temperaturu od klimatološkog prosjeka. Na slici ispod su prikazane anomalije temperature u odnosu na normalu, po mjesecima u zadnje dvije godine.

Za razliku od temperature, oborinski se nastavlja isti trend započet još u siječnju. Svi mjeseci redom tijekom ove kalendarske godine imali su deficit oborine, a ista situacija je reanalizom dobivena i u svibnju. Anomalija oborine u regiji u iznosu od -39mm svrstava ovaj svibanj na 4. mjesto najsušnijih svibanja od 1979., koje dijeli sa 1997. godinom, kako je vidljivo na sljedećoj slici:

Na sljedećoj slici su prikazane anomalije količine oborine u regiji tijekom posljednja 24 mjeseca. Uočljiv je niz od pet mjeseci s količinom oborine ispod dugoročnog klimatološkog prosjeka.

Slično je stanje i s naoblakom te se može reći da je proteklih 5 mjeseci bilo prilično vedro, te je broj sunčanih sati značajno premašio klimatološki prosjek. Na sljedećoj slici je prikazana mjesečna anomalija količine naoblake u regiji u zadnje dvije godine:

Deficit naoblake i oborine većinom je posljedica pretežnog utjecaja anticiklonalnog polja nad našom regijom, a sljedeća slika prikazuje mjesečne anomalije tlaka zraka u zadnje dvije godine. Sa slike je uočljivo da je od 5 mjeseci tijekom 4 zabilježen prosječno viši tlak od prosjeka, odnosno općeniti deficit ciklonalnog vremena. To je glavni razlog manje kišnog vremena u odnosu na normalu.

Standardni kutijasti dijagrami sa petnaest standardno praćenih meteoroloških parametara, za svibanj 2022. prikazani su na sljedećoj slici:

Sa slike je vidljivo značajno odstupanje temperature u odnosu na prosjek (pozitivno), kao i tlaka na morskoj razini, visine plohe 500 hPa te relativne topografije 1000/500 hPa. Izraženo negativnu anomaliju u svibnju 2022. imali su parametri: relativna vlažnost na 2m, oborina, brzina vjetra i udari vjetra, te relativna vlažnost na 700 hPa i brzina strujanja na 300 hektopaskala.

Ostale publicirane klimatološke podatke možete pronaći u našoj rubrici za praćenje klime, ili u podacima CRD projekta.